NaslovnaZa pacijenteKako se zaštititi od zubnog kamenca i koliko košta njegovo uklanjanje

Kako se zaštititi od zubnog kamenca i koliko košta njegovo uklanjanje

- Advertisement -

Kamenac je uzrok mnogih uobičajenih oralnih problema, ali i pored toga mu mnogi ljudi ne daju naročito na važnosti. Akumulacija kamenca ne samo da može pokvariti naše osmijehe, već ima i veoma štetne posljedice po oralno zdravlje, pa može dovesti do lošeg daha, gingivitisa, parodontitisa i karijesa, a osim toga, posljednja istraživanja pokazuju i da povećava rizik od problema sa srcem.


Kamenac je zapravo stvrdnuti zubni ili bakterijski plak na zubima, koji ako se ne uklanja redovno i pravilno, kad se poveže sa ostacima hrane i pljuvačkom u našim ustima, potamni i očvrsne. Smatra se da kamenac utiče na gotovo 70 odsto odraslih osoba.

Ako nastavite da dopuštate nakupljanje kamenca na zubima, na kraju ćete možda morati da uklonite zube ili će biti potrebni tretmani poput postavljanja vinira da bi se on prekrio, jer osim što čini štetu zubima, on tokom vremena prelazi iz žućkaste u upadljivu braon boju.

Zato je ključno brinuti o svojim zubima i redovno posjećivati stomatologa kako biste izbjegli nakupljanje plaka i zubnog kamenca koji bi mogli negativno uticati na vaše oralno zdravlje. Evo na koji način ćete se najbolje zaštitit od kamenca:

- Advertisement -

Redovni stomatološki pregledi

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zube je da redovno posjećujete stomatologa. Čak i ako su vaši zubi potpuno zdravi, trebalo bi da zakažete termine na svakih šest mjeseci kako bi stomatolog mogao da primjeti eventualne manje probleme prije nego što postanu ozbiljniji. Profesionalno čišćenje zuba ključno je u prevenciji nakupljanja zubnog kamenca.

Perite i čistite zube svaki dan

Možda zvuči kao nešto što se podrazumijeva, ali pranje zuba i čišćenje prostora između zuba su najvažnije stvari koje možete učiniti kako biste održali zdravlje svojih zuba, kako sada, tako i u godinama koje dolaze. Koristite pastu za zube sa fluorom protiv plaka za najbolje rezultate u borbi protiv zubnog kamenca. Perite zube barem dva puta dnevno, a zube čistite koncem barem jednom dnevno. Čišćenje međuzubnog prostora pomaže u uklanjanju teško vidljivog plaka koji se brzo nakuplja ako ne održavate oralnu higijenu. Čišćenje prostora između zuba takođe pomaže u uklanjanju čestica hrane, koje mogu biti štetne ako dopustite da ostanu među zubima.

- Advertisement -
foto: Freepik

Koristite kvalitetnu četkicu za zube

Električne četkice za zube mogu puno pomoći u sprečavanju nakupljanja plaka, ali morate obavezno mijenjati glavu na svaka tri mjeseca za maksimalnu efikasnost. Ako ipak niste ljubitelj električnih četkica, samo se pobrinite da pronađete kvalitetnu klasičnu četkicu za zube i mijenjajte je na svaka tri mjeseca. Ako čekinje počnu da se troše prije tog vremenskog razdoblja, zamijenite ih tad, jer neće biti tako efikasne u čišćenju zuba i uklanjanju plaka.

Koristite sredstva za ispiranje usta

Isperite usta sredstvom protiv plaka. Ovo je često zanemarena radnja koja uveliko pomaže u smanjenju količine plaka i u prevenciji nakupljanja zubnog kamenca. Ova sredstva pomažu da se ispere trenutni plak i ubiju bakterije koje mogu dovesti do rasta novog plaka. Tečnost za ispiranje takođe čini da usta budu osvježena i čista nakon pranja zuba i čišćenja prostora između zuba.

Izbjegavajte pušenje i hranu bogatu šećerom

Pušenje ili konzumiranje prekomjerne količine hrane bogate šećerom može dovesti do velikog nakupljanja plaka koji će na kraju postati zubni kamenac. Pokušajte da izbjegavate gazirane napitke i poslastice poput kolača, bombona i drugih slatkiša koji su bogati šećerom. Šećeri su staništa bakterija, a nakupljanje u vašim ustima može dovesti do plaka koji će dalje potencijalno prouzrokovati ozbiljnije oralne zdravstvene probleme. Prevencija je jedan od ključeva borbe protiv zubnog kamenca.

Cijena profesionalnog uklanjanja kamenca

Ako ste zakasnili sa prevencijom i kamenac se već stvrdnuo, biće potrebno profesionalno čišćenje. U pitanju je bezbolan proces koji stomatolozi sprovode bez anestezije, mada se ona može koristiti u slučajevima visoke osjetljivosti zuba. Kada dođe do razvitka parodontitisa i gubitka desni, čišćenje plaka mora biti dublje i zaći u desni, u sklopu procedure koja se zove kiretaža. U takvim situacijama ponekad je potrebno koristiti lokalnu anesteziju, a ovi tretmani su i skuplji.

Da ne biste dolazili u situaciju da gubite zube i imate druge probleme sa oralnim zdravljem, vrlo je važno da odradite svoj dio kako biste se oslobodili plaka i zubnog kamenca. Zakažite posjetu stomatologu da bi se uvjerili da su vaši zubi čisti, te da su svi potencijalni problemi riješeni, a između termina pratite ove savjete.

U Crnoj Gori uklanjanje kamenca košta obično između 30 i 50 eura. U Srbiji ta se cijena kreće između 3000 i 5000 dinara (od 25 do preko 40 eura). U BiH čišćenje kamenca košta od 50 (25 eura) do 80 konvertabilnih maraka (40 eura). U Hrvatskoj se za ovaj tretman obično plaća između 50 i 75 eura.

Ako još niste odabrali stomatologa kojem ćete ukazati povjerenje, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -