fbpx
NaslovnaSavjetiViniri ili fasete - navlake za zube

Viniri ili fasete – navlake za zube

- Advertisement -

Vinir ili faseta se obično odnosi na keramičku fasetu. Kod nas se češće sreću drugi oblici faseta koji su ekonomski isplativiji, jer je procedura izrade daleko jeftinija i brža.

To su fasete izrađene od kompozita ili već gotove fabričke fasete koje se cementiraju nakon odabira veličine i boje.

Keramički viniri odnosno keramičke fasete podrazumijevaju korišćenje IPS E.Max Ceram sistema. Ova visoko estetska fasetna keramika omogućava živopisno rasipanje svjetlosti i lako postizanje boje zuba.

Protetski radovi izrađeni ovim sistemom impresioniraju svojim izgledom. Ukoliko imamo na umu da je debljina vinira djelić milimetra onda nam je jasno da se radi o jednom malom umjetničkom djelu koji svoj pun estetski sjaj dobija nakon cementiranja.

Oblikovanje zuba – navlake za zube
Viniri ili fasete su navlake za zube uz pomoć kojih se zubi mogu oblikovati na različite načine. Osim kozmetskih indikacija, keramički viniri se koriste za prekrivanje raznih diskoloracija zuba otpornih na izbjeljivanje, kao i za zatvaranje dijastema, odnosno razmaka između zuba, gubitak gleđi ili frakture zuba.

Fasetama se mogu i preoblikovati tetraciklinski promijenjeni zubi. Na veoma elegantan način, bez obimnog brušenja i diskomfora pacijenta, možemo zube preoblikovati, produžiti, proširiti ili im promijeniti boju (najčešće kod težih tetraciklinskih i drugih prebojenosti). Cjelokupan osmijeh sa vinirima dobija na ljepoti.

Foto: dentist.business
Foto: dentist.business

Prednost keramičkih faseta
Prednost u odnosu na kompozitne fasete je svakako dugotrajnost i estetika zuba. Keramičke fasete vremenom ne mijenjaju boju za razliku od kompozitnih faseta, i to je ujedno glavna prednost keramičkih faseta. Takođe, estetski momenat se bitno razlikuje jer keramičke fasete imaju daleko bolje optičke karakteristike nego kompozit.

Kao manu bi mogli navesti cijenu i dužinu izrade fasete. Keramičke fasete iziskuju više posjeta dok se kompozitne fasete mogu postaviti istog dana. Cijena keramičkih faseta kratkoročno gledajući je veća, ali su one daleko isplativije od kompozitnih faseta, te vam savjetujemo njihovu upotrebu. Ostale vrste faseta (vinira, veneers):
*Componeer
*Fasete urađene kompozitom

Izvor: Dental centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -