NaslovnaSavjetiIzbjeljivanje zuba i promjena boje

Izbjeljivanje zuba i promjena boje

- Advertisement -

U današnje vrijeme teško je izbjeći sve faktore koji utječu na boju zubi. A njih je mnogo i to kao što su: kafa, čaj, cigarete, nepravilna higijena zuba, pa i genetika samo su neki od glavnih razloga zašto nemamo blistav osmijeh.

Više o tome pisala je dr Ema Širbegović iz ordinacije “Stomatološke ordinacije Širbegović

Posljednjih 10 godina izbjeljivanje zuba je ima značajnan trend rasta. Prema istraživanju kompanije Mintela više od trećine odraslih razmišlja o izbjeljivanju zuba. Zube možete izbijeliti na dva načina i to: profesionalno izbjeljvanje (obavlja se u stomatološkoj ordinaciji) I kućno izbjeljivanje (pomoću preparata koje kupujete u apotekama i sl.).

Foto: freepik.com

Najbezbjedniji način da žute zube učinite bijelim je da posjetite svog stomatologa i dopustite da se on ili ona pobrinu o tome. Time smanjujete rizik moguće komplikacije koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja prepratima Izbjeljivanje zuba uzima u obzir dva aspekta: vanjsko obojenje zuba i unutrašnju promjenu boje. Vanjsko obojenje zuba u vidu fleka i mrlja se javlja na vanjskoj strani zuba. Obojenje gleđ zuba nastaje od pušenja i namirnica kao što su čaj, kafa, crno vino, kari.

Ove namirnice čine da vaši zubi postanu tamniji i smeđi. Prirodni preparati za izbjeljivanje koji se izdaju bez recepta mogu potencijalno pomoći da se spoljne fleke smanje čineći da zub izgleda bjelji, ali to nije metoda izbjeljivanja. Važno je napomenuti da prirodni zubi nisu bijeli, već su više nalik boji slonovače. Izbjeljivanje zuba mijenja stvarnu boju zuba, što se može napraviti samo s uz pomoć adekvatnih koncetracija hidrogen-peroksida.

Upotreba aktivnog ugljena
Trenutni trend izbeljivanja u kućnim uslovima je pomoću aktivnog ugljena. Problem ugljena je što su te supstance vrlo abrazivne. To znači da može istrošiti gleđ zuba i napraviti veći problem nego korist. Zapamtite, kad nestane gleđ, ne možete je vratiti. Dugoročno se ne bi trebali koristiti preparati koji imaju abrazivna svojstva, jer će oštiti gleđ. Drugo, problem dubinske diskoloracije neće biti riješen, jer tim sredstvima se djeluje samo na površini zuba.

Foto: freepik.com

Kako izbjeliti zube
Dakle, dubinska diskoloracija može bezbijedno umanjiti jedino upotrebom hidrogen-peroksida odgovarajuće koncentracije i uz pomoć aktivacijskih sredstava. Boju zuba mijenjamo tako što mijenjamo hemijska svojstva pigmenta u zubnom tkivu. Hidrogen peroksid je kiselina koja posjeduje oksidacijska svojstva i koristi se za izbjeljivanje zuba.

Aktivni kisik koji nastaje iz hidrogena prodire u zubno tkivo i veže se sa molekulama u pigmentu. Hidrogen je izrazito reaktivan i nestabilan, i samo u određenim uslovima možemo ga kontrolisati. Za aktiviranje i kontrolu reakcije hidrogena najčešće se koristi svjetlost. Jako je važno da se adekvatno zaštite desni kako ne bi došle u kontakt sa kiselinom, jer u kontaktu sa kiselinom desni mogu pobijeliti i nastati plikovi Zato je najbolje da se u ovom slučaju obratite u svom stomatologu.

Da li je izbjeljivanje štetno?
Na temu izbjeljivanja zuba napravljen je veliki broj stručnih studija o uticaju raznih preparata na zube. U nekim studijama preparati su pokazali I negativne posljedice na nivou uticaja kao i prirodan sok od narandže. Dakle, imamo skoro zanemarive negativne posljedice na zube. Izbjeljivanje se danas smatra sigurnim procesom bez negativnog uticaja na oralno zdravlje ljudi.

Svjetlosno izbjeljivanje zuba
Izbjeljivanje zuba najčešće se postiže svjetlosnom aktivacijom ili upotrebom tzv. Zoom lampe. Svjesni smo da moramo naći balans između vremena potrebnog za izbjeljivanje i rezultata izbjeljivanja.

Nikad nećemo postići isti efekat izbjeljivanja ako intezivno izbjeljujemo zube jedan sat, u odnosu na to kada radimo postepeno u više seansi. Zato za postizanje željenog efekta izbjeljivanje treba ponoviti više puta. Na ovaj način izbjegavamo uobičajene komplikacije koje bi se javile kad se radi izbjeljvanje u jednoj posjeti. Važno je napomenuti da izbjeljivanje zuba se ne bi trebalo raditi kod djece manje od 16 godina i trudnica.

Izbjeljivanje zuba – komplikacije
Najčešće komplikacije koje se javljaju su: preosjetljivost zuba, iritacija zubnog mesa, bijele mrljice. Ukoliko su zubi izloženi dejstvu hidrogen-peroksida duže od preporučenog perioda može se javiti osjetljivost zuba na vanjske podražaje.

Zub postaje osjetljiv usljed iritacije zubne pulpe. U tom slučaju doktor će vam propisati proizvode koje će te koristiti za smirivanje iritacije i prosjetljivosti zuba. Druga komplikacija koja se često javlja je iritacija zubnog mesa ili desni. Ona se češće dešava u kućnim uslovima izbjeljivanja, što zbog nestručnosti ili zbog neadekvatnih udlaga. U ordinaciji ovaj tip komplikacije se rijetko dešava, jer doktor prije početka seanse adekvatno zaštiti zubno meso.

Treća komplikacija se javlje usljed neznanja korisnika preparata za izbjeljivanje. Naime, bijele mrljice na zubu su rezultat dehidratacije zubne cakline i nestaju u roku 48h nakon što se gelđ oporavi. Zbog bijelih mrljica korisnici preparate drže gleđ dehidriranom duže nego što je potrebno pa sami prouzrokuju komlikacije.

Da li izbjeljivanje zuba boli?
Postupak izbjeljivanja zuba ne bi trebao da izazove ikakvu bol. Bol se može javiti u kratkom period nakon završenog postupka na način da zubi reaguju na vruće ili hladno. Ova bol je privremena i prolazi unutar nekoliko sati, a najčešći uzrok je agresivno izbjeljivanje.

Koliko traje efekat izbjeljivanja
Efekat izbjeljivanja nema trajni efekat trajati. S vremena na vrijeme morat ćete obnoviti postupak izbjeljivanja, jer dentin u zubu vremenom vrati svoj prirodni pigment. I vas zavisi koliki će biti razmak između dva izbjeljivanja. Ako se pridržavate ova tri savjeta, prvobitni efekat izbjeljivanja možete značajno produžiti. Najbitnije je da održavate pravilnu oralnu higijenu.

Cijena izbjeljivanja zuba
Ako pogledamo cijene preparate za izbjeljivanje zuba koji su dostupni u širokoj prodaji možemo zaključiti da je njihova cijena izuzetno atraktivna. Ti proizvodi mogu dati određeni efekat, ali rijetko možete postići traženi rezulta i to iz nekoliko razloga. Prvo, koncetracije hidrogen peroksida su značajno manje u odnosu na preprate koji se koristi ordinacijama.

Drugo, nestručnim korištenjem i slabom zaštitom desni možete izazvati komplikacije na zubima. Treće, preprati koji imaju abrazivno dejstvo oštećuju gleđ zuba i ne dopiru do unutrašnje zubne strukture. Četvrto, na tržištu se pojavilo mnogo neprovjerenih proizvoda sa izraženim manipulativnim marketnškim porukama koje mogu obmanuti potrošače.

To se posebno odnosi za proizvode koje kupujete preko interneta. Smatram da ćete najveću cijenu platiti ako zube oštetite usljed nestručnog rukovanja preparatima za izbjeljivanja zuba. Trajno oštećena gleđ se ne može oporaviti.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -