NaslovnaSavjetiHirurško vađenje umnjaka i oporavak nakon intervencije

Hirurško vađenje umnjaka i oporavak nakon intervencije

- Advertisement -

Hiruško vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolno je. Vremenski se nikad ne zna koliko će trajati, jer zavisi od više faktora – položaja zuba u kosti, broja i zakrivljenosti korjenova, kvaliteta kosti…Obično traje između 20 i 30 minuta. Priprema za operaciju ne mora biti pretjerano problematična i dugotrajna. Obavezno je jesti prije operacije, da bi organizam bio spreman za promjene. Maloljetna lica bi valjalo da budu u pratnji makar jednog roditelja kako bi se smanjio strah. Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba, pa je praćenje uputstava poslije vađenja veoma bitno. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata poslije operacije, možete osjetiti:

*Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lijekovi protiv bolova (Brufen, Nimulud, Analgin) mogu Vam pomoći.
*Otok, koji je najveći drugog dana poslije operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan poslije operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata i tako naizmjenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom.
*Prisustvo male količine krvi u pljuvački. Ponekad traje i dva do tri dana nakon operacije.
*Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vježbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati.

Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne može da se produži i na nekoliko mjeseci. Pacijent dolazi nedelju dana nakon operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled. Ukoliko bol ne prolazi 48 sati poslije intervencije, pojavi se krvarenje, pacijent osjeća groznicu ne treba uzimati ljekove na svoju ruku, već se odmah javiti stomatologu.
Utrnulost polovine donje usne, nekoliko dana poslije operacije
To je dobro poznata komplikacija hirurškog vađenja donjeg umnjaka ukoliko se zub nalazi u blizini nerva donje vilice. Vremenom, utrnulost prolazi. Smatra se da se javlja u 10 odsto operacija, ali mnogo rjeđe kod mlađih osoba (ispod 20 godina).

Održavanje higijene usta poslije operacije
Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu 24 sata poslije operacije. Nemojte pušiti narednih 36 sati. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje. Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis. Poslije završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo definitivno da zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje, stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 minuta. Poslije toga nemojte ispirati usta! Ukoliko i dalje krvari, nazovite ordinaciju.
Kontrola bola
Poslije operacije biće Vam prepisan lijek protiv bola. Nemojte uzimati one lijekove koji sadrže aspirin jer možete produžiti krvarenje. Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje poslije operacije.

Pojačana higijena usta
Dio sluzokože usta gdje se nalaze konci možete tretirati vaticom obmotanom oko prsta i natopljenom čajem od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi dio usta redovno prati.
Za kraj, treba da nazovete svog stomatologa ukoliko poslije hirurškog vađenja donjeg umnjaka primijetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prva 24 sata poslije hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lijekova, neprijatni simptomi su podnošljivi.


- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -