NaslovnaSavjetiHigijena usne šupljine: Aktivni ugljen i kremen štite zube od kvarenja

Higijena usne šupljine: Aktivni ugljen i kremen štite zube od kvarenja

- Advertisement -

Bijele, ružičaste, šarene, pa i crne. Na tržištu ima pasti za zube različitih boja, a analizirali smo sastav nekoliko crnih i nekoliko bijelih. Njihovi sastojci čiste, sprječavaju prekomjerno razmnožavanje bakterija koje izazivaju kvarenja i održavaju svježinu. Među važnijima su abrazivi, tvari kojima četkanjem poliramo zubne cakline. Najčešće su to silicijev dioksid (kremen), hidratizirani silicijev dioksid, kalcijev karbonat… Sitne čestice dovoljno grube da skinu ostatke sa zuba i da ih, ako se paste ispravno koriste, ne oštete.

I okus je važan
I soli fluora spadaju među aktivne sastojke. Fluor podstiče izgradnju tvari od kojih su zubi i kosti. Djeluje i baktericidno i pomaže u sprječavanju nastanka plaka. Sadržaj fluora u zubnim pastama strogo se kontroliše jer može biti i štetan ako ga je previše. Višak može stvoriti mrlje prilikom rasta trajnih zuba kod djece. Nekontrolisanim gutanjem paste dio fluora koji završi u organizmu može se ugrađivati u trajne zube pa nastanu mrlje. Korist od fluora je, uz pravilno korištenje, veća. Sprječava nastanak karijesa jer pomaže razgradnju glukoze, odnosno šećera.

Trenutno su popularne paste za zube sa aktivnim ugljenom. Neki smatraju da takvi proizvodi mogu naštetiti caklini i povećati vjerovatnoću za nastanak karijesa. Aktivni ugljen zbog velike površine može vezati najrazličitije tvari pa se koristi u pročišćivačima, poput filtera za vodu, a u zdravstvene svrhe za sprječavanje proliva i nadutosti ili ublažavanje posljedica trovanja hranom i otrovima. Većina proizvođača pasti ističe da je dobar za održavanje higijene zuba i izbjeljivanje, ali prije upotrebe treba potražiti savjet stomatologa. Zubne paste sadrže i ovlaživače, potom tvari koje im korigiraju okus i miris te bojila.

Alkoholi ovlažuju
Poznati ovlaživači zubnih pasta su glicerol, u kozmetici se koristi za njegu kože, te sorbitol, slatkasti alkohol koji stavljaju u gume za žvakanje. Okus popravlja i umjetni zaslađivač natrijev-saharinat. Analizirane paste za zube pomažu uklanjaju površinskih naslaga uzrokovanih pušenjem i konzumacijom hrane i obojenih pića. Sadrže i konzervanse kako bi se spriječilo njihovo kvarenje, a često su i obojene. Sigurne su ako se koriste prema preporukama proizvođača i stalno su pod nadzorom.

Za pastu za zube trebaju voda, sol, soda i kap eteričnog ulja
Kašičica sode bikarbone, pola kašičice sitne soli, kap eteričnog ulja paprene metvice, slatke naranče, klinčića ili cimeta i nekoliko kapi vode izmiješaju se žličicom dok smjesa ne postane pasta. (www.24sata.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -