NaslovnaSavjetiGingivoplastika

Gingivoplastika

- Advertisement -

Gingivoplastika je mikrohirurški zahvat tj. hirurško oblikovanje mekih zdravih tkiva (desni) oko zuba. Spada u parodontologiju, iako se danas sve češće primjenjuje i u estetskoj stomatologiji.

Tkivo se odstranjuje ako:
*između zuba i desni nastaju parodontni džepovi u kojima se nakupljaju hrana i bakterije
*oko zuba postoji višak zubnog mesa.

Foto: freepik.com

U najtežim slučajevima višak zubnog mesa može uzrokovati teškoće u žvakanju hrane, ali i u govoru pa je to opravdan razlog za gingivoplastiku.

Gingivektomija i gingivoplastika
Dva su parodontološka hirurška zahvata vrlo sličnih naziva -gingivektomija i gingivoplastika. Gingivektomijom se hirurški uklanja tkivo desni (gingive), kao npr. kod spomenutih najtežih slučajeva kada pacijent ima poteškoća sa žvakanjem hrane ili u govoru.

Gingivoplastika je kirurško oblikovanje zdravog tkiva desni. Moramo napomenuti da niti jedan od dva zahvata ne zadire u kost i ne odstranjuje kost. Gingivoplastika se najčešće radi samostalno, nezavisno o gingivektomiji, no može se obaviti prije, ali i nakon gingivektomije.

Kakve koristi imamo od gingivoplastike?
Gingivoplastika daje zubnom mesu potpuno prirodan izgled. Njome se ispravljaju malformacije i asimetrija koje su uzrokovali genetski faktori. No, ona se danas koristi vrlo često isključivo u kozmetičke svrhe u estetskoj stomatologiji.

Foto: marcoislanddental.com

Kada se koristi u parodontološke svrhe, izvodi se radi liječenja parodontne bolesti. Saniraju se parodontni džepovi – opasna žarišta u kojima se nakupljaju bakterije. Tu joj je svrha prvenstveno zdravstvena.

Estetika
U estetskoj stomatologiji popravljaju se konture gingive stvarajući harmoniju između gingivalne linije i krune zuba. Gingivoplastika je tako dio digital smile designa, koji u projekciji novog osmijeha ocrtava novu liniju osmijeha i gingivalne nivoe. Kod tzv. gummy smilea narušen je odnos “crveno-bijelo”.

Linija osmijeha je previsoka pa se kod govora ili smijanja previše nazire zubno meso. Ovim postupkom uspješno rješavamo ovaj estetski problem koji mnogim ljudima narušava samopouzdanje pa se rijetko smiju.

Gingivoplastika – postupak
Prije samog zahvata radi se čišćenje kamenca u parodontnim džepovima kako bismo ih očistili i pripremili za postupak. Gingivektomija i gingivoplastika izvode se u lokalnoj anesteziji pa su bezbolne za pacijenta. Izvode se:
*skalpelom
*laserom – elektrokirurškim uređajem.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Gingivoplastika može potrajati nekoliko minuta. Pacijentu se nakon zahvata na zubno meso stavljaju periodontalni zavoji koji se nose od sedam do 10 dana.

Uputstva o ponašanju nakon zahvata
Možete koristiti lijekove protiv bolova, a početi ispirati usnu šupljinu kada vam preporuči oralni hirurg. Treba izbjegavati hrskavu i začinjenu hranu. Prve dane izbjegavajte četkanje rane zubnom četkicom. Pacijentu se preporučuju preparati hijaluronske kiseline u obliku gela koji pospješuju zarastanje tkiva. Već idući dan pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, a desni vrlo brzo poprimaju zdrav, prirodan i harmoničan izgled.

Naše stručno mišljenje
Gingivoplastika je dvostruko koristan mikrohirurški zahvat jer se danas osim iz zdravstvenih razloga, koristi i iz estetskih razloga.

Izvor: ordinacija Šantić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -