NaslovnaPitanja čitalacaDr Slobodan Savić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Slobodan Savić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje, u rubrici „pitanja čitalaca“, naš gost je bio dr Slobodan Savić iz ordinacije „Dental Estetic“ iz Istočnog Sarajeva.

Dr Slobodan Savić (Foto: privatna arhiva)

Vrhovi zuba me jako zabole kada zagrizem nešto. Šta bi mogao biti uzrok?
„Bol na zagrižaj moze biti posljedica prisustva i zapaljenja parodontalnog džepa, al i prisustva patološkog procesa u kosti oko vrha liječenog zuba. Takođe, ukoliko je tek plombiran zub, može se javiti bol na zagrižaj usljed traumatske okluzije. Savjet je da u što kraćem roku posjetite svog stomatologa“.

- Advertisement -

Interesuje me, da li se metalokeramikom mogu u potpunosti ispraviti zubi, gornje vilice ( u mom slučaju, to su jedinice i dvojke), koji su uvučeni?
„Metalokeramičkim krunicama možete ispraviti oblik, položaj i boju zuba u određenoj mjeri. Savjetujem da zakažete pregled kod svog stomatologa, kako bi se donijela konačna odluka“.

Svi zubi su mi pravilno raspoređeni osim dvije gornje jedinice, koje su razdvojene i okrenute ka unutra. Kako to mogu da popravim?
„Najbolje rješenje za korekciju položaja zuba jeste ortodontska terapija (fiksne proteze). U određenim slučajevima moguće je i protetskom rehabilitacijom doći do željenog položaja zuba. Savjetujem obavezni klinički pregled, kako bi se došlo do idealnog rješenja“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -