NaslovnaIntervjuDr Medić: Kompjuterizovana stomatologija omogućavamo pacijentima da vide svoj završni rad, a...

Dr Medić: Kompjuterizovana stomatologija omogućavamo pacijentima da vide svoj završni rad, a da nismo ni počeli sa izradom

- Advertisement -

Nove tehnologije posljednjih godina u velikoj mjeri mijenjaju svakodnevni život. To važi i za stomatologiju. Važno je znati da digitalna stomatologija nije zamjena za znanje, stručnost i vještinu stomatologa. Ona se odnosi na dijagnostičke tehnike ili stomatološke tretmane koji uključuju upotrebu digitalne (kompjuterski kontrolisane) tehnologije. Kada od stomatologa čujete da u ordinaciji ima digitalnu opremu, to znači da u radu koristi neke od sljedećih stvari: digitalni skener, digitalnu dentalnu fotografiju, Digital Smile Design softver, CAD/CAM tehnologiju, CEREC sistem… Ove nove tehnologije, pomažu stomatolozima da stvari sagledaju iz nove, drugačije perspektive i znatno preciznije nego što je to bilo moguće prije digitalnih tehnologija.

„Kompjuterizovana stomatologija je nešto što je novo kod nas, a u svijetu postoji više od 30 godina. Možda to zvuči nekako ozbiljno i veliko, ali to je ustvari pojednostavljenje stomatologije i korišćenje računara u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Ubrzavamo način izrade, kvalitet izrade i omogućavamo pacijentima da vide neki svoj završni rad, a da nismo počeli“, objašnjava doktor Mirko Medić, specijalista oralne hirurgije.
On je objasnio kako funcioniše digitalna ili kompjuterizova stomatologija.
„To su intraoralni skeneri, a da to prevedemo na jezik pacijenata ili nekome ko možda nije u toj materiji. Do sada smo morali da idemo kod stomatologa kada smo radili nešto ozbiljnije, neke protetske radove ili hirurške, pa da uzimamo otiske, da se to nosi, pa da čekamo par dana pa da budu neke probe. Sada smo to sve malo ubrzali uz pomoć računara. Intraoralnim skenerom, skeniramo stanje u ustima, u virtuelnom softveru napravimo kako će to da izgleda i to sve ištampano na 3D štampaču i pokažemo pacijentu i prije neko što smo i počeli da radimo. To se ne odnosi samo na protetiku, to se odnosi i na hirurgiju i na ugradnju zubnih implantata, gdje smo skratili proces. Važno je da pacijent dođe, da skeniramo lice i intraoralno da snimimo stanje usta i zuba i da napravimo najbolje moguće rješenje uz pomoć računara“.

Sa ove tačke gledišta izgleda skupo, a u principu može da bude jeftinije nego da se ide starim putem, kako se moralo dolaziti po nekoliko puta kod stomatologa ili protetičara za neki protetski rad.
„Kada pogledamo koliko smo vremena uštedili, može da ispadne i jeftinije. Pregledi se u principu ne naplaćuju, oni su u sklopu same izrade. Ne mora pacijet da dolazi više puta, skraćujemo vrijeme intervencije, a samim tim i izrada protetskih radova, kada pogledamo vremenski i finansijski, može da bude i jeftina“
Kako to izgleda sama procedura.
„Ima i aplikacija za telefon. Ja sam opinion lider kompanije „Medit“ iz Južne Koreje, koja se bavi proizvodnjom intraoralnih skenera. Sem tih skenera, oni su napravili i skener lica da bi tačno u tom softveru i sa intraoralnim skenerom odbijamo i status vaših zuba. Onda spajamo sve te softvere zajedno i pravimo nov izgled. Kada uradimo sve kako treba, da 3D štampaču napravimo privremeno nove zube koje vam postavimo i da bi vi mogli da vizuelizujete kako će to na kraju da izgleda. Kada se vi složite i kada mi kažemo da je to što mora da bude strručno i naučno, mi onda te zube pravimo u mašini. I teoretski i praktičlno u jednom danu možete dobiti rekonstrukciju zuba“.

Ako se nekom pacijentu ne svidi prva „opcija“, ide se u korekcije dok se ne dođe do idelanog rješenja.
„Onda vidimo šta je to što je problem. Kažemo ovo može da se popravi zato što je opravdano etsteski, ako ne neki ugao onda napravimo kako treba. Zato i pravimo te probe, onda „bacimo“ te zube, napravimo nove i kada pacijent kaže da je to ono što želi, onda printamo prave zube. Sve dok pacijent ne bude zadovoljan, možemo da mijenjamo određene stvari“.
U posljednje vrijeme pacijenti sve više traže ravne i što veće zube.
„Moramo da se držimo struke i nauke i da pratimo neke parametre koji su nam zadati po fiziologiji i samom stanju usta. Nekada kolege ulaze u kompromis sa pacijentima, ali ja se trudim da napravim nešto što je i estetski zadovoljavajuće, da ne pretjerujemo. Svi pacijenti traže ravne i što veće zube, a ja to ne volim. Volim prirodnost, čak i neku asimetriju. Nekada to može da izgleda ljepše i prirodnije, nego kada su svi zubi naslagani kao neke domine“, zaključio je doktor Medić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -