Naslovna Obavještenja Jedan od tri petogodišnjak u Velikoj Britaniji ima problema sa propadanjem zuba

Jedan od tri petogodišnjak u Velikoj Britaniji ima problema sa propadanjem zuba

Šokantna je i nevjerovatno tužna činjenica da je svaki dan tokom prošle godine, oko 170 djece mlađe od 18 godina u Velikoj Britaniji je izvadilo zube u bolnici, objavila je „Fondacija za oralno zdravlje“. To iznosi 42.911 bolničkih postupaka za uklanjanje više zuba, što je više za skoro 20% u odnosu na prije pet godina. Jedan od tri petogodišnjaka (31%) i svaki drugi osmogodišnjak (46%) imaju propadanje zuba u primarnim zubima, a ovaj problem se nastavlja dok djeca rastu. Više od jednog od troje 12-godišnjaka (34%) i skoro polovina petnaestogodišnjaka (46%) ima “očigledno iskustvo propadanja” u stalnim zubima.

Oralno zdravlje utiče na zdravlje i dobrobit starije dece i njihovih porodica. Više od polovine djece od 15 godina kaže da su njihov svakodnevni život pogodili problemi sa zubima. Svaki peti kaže da njihovo oralno zdravlje uzrokuje poteškoće kada jedu, dok se više od trećine stidi da se nasmije ili se ne smije uopšte zbog stanja svojih zuba. Otprilike trećina roditelja kaže da je oralno zdravlje njihovog djeteta uticalo na porodični život, pri čemu više od jednog od četiri mora da odustvuje sa posla zbog lošeg oralnog zdravlja deteta.

- Advertisment -

POPULARNO

Zdravstveno-vaspitni rad sa djecom predškolskog uzrasta kao važan segment promocije oralnog zdravlja

Dvadeset i prvi vijek donio je velike promjene u svakodnevnom životu čovjeka. Pregršt novih saznanja koja osavremenjuju, modernizuju i olakšavaju rad mnogih...

Prvi put kod stomatologa sa djecom

Bez obzira na to da li se plašite ili vam je samo nelagodno da idete kod stomatologa, znam da znate koliko je...

Llolla dent – nalazimo najbolje rješenje za zahtjeve pacijenata

Savremena i moderno opremljena stomatološka ordinacija, sa ljubaznim osoboljem, kvalitetan i strčan kadar i rad sa najkvalitetnijim materijalima.

Sve do ovog stadijuma moguće je da spasite svoj zub

U životu čovjeka, bez obzira na to koliko kvalitetne zube i dobre genetske predispozicije imao, odlazak kod stomatologa je neizbježan.
- Advertisment -