NaslovnaPitanja čitalacaDr Jelena Ješić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jelena Ješić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, gošća portala www.stomatologija.me, bila je doktorka Jelena Ješić iz ordinacije “Implant Esthetic Center” iz Sarajeva.

Treba da izvadim gornju četvorku, peticu i šesticu. Šta mi vi predlažete kako da nadoknadim te zube?
„Ukoliko nakon vađenja navedenih zuba na toj strani iza očnjaka imate kompletnu bezubost, što je čest slučaj kod naših pacijenata, postoje 2 opcije da se nadoknade zubi koji Vama nedostaju, sve u cilju da Vam se vrati kompletna funkcija žvakanja kao i estetika. Prva opcija je svakako već poznata, a podrazumijeva izradu parcijalnih akrilatnih proteza ili namjenskih skeletiranih proteza.

- Advertisement -
Dr Jelena Ješić (Foto: implantestheticcenter.com)

Obe navedene protetske nadoknade su mobilan rad koji pacijent može da skida i vraća u skladu s higijenskim potrebama. S obzirom da sve vrste ovakvih proteza koje se skidaju za većinu naših pacijenata predstavljaju narušavanje komfora, teško se navikavaju na njih, žvakanje je dosta teže nego s fiksinim radovima te nas sve to u modernoj stomatologiji dovodi do opcije broj 2. Danas se takva jednostrana bočna bezubost u modernoj stomatologiji najčešće riješava ugradnjom implantata i izradom fiksnog protetskog rada (mosta) koji omogućava rješavanje svih estetskih i funkcionalnih zahtjeva naših pacijenata“.

Da li je moguće uraditi nadogradnju zuba (dvojka), ako je pukao malo sa strane?
“Svakako, kod ovakvih slučajeva je jedino pitanje koliki je defekt zuba. U svakom slučaju stomatolog odlučuje na osnovu pregleda i RTG snimka da li će ovakav problem pacijenta riješiti samo ispunom (plombom), zatim ukoliko je izliječen zub i veća destrukcija tretman obuhvata ojačanje korijenskog dijela zuba kočićem i izradom ispuna (plombe) ili ukoliko je krunični dio zuba većim dijelom oštećen opet u zavisnosti od procjene moguće je uraditi ojačanje korijenskog dijela zuba i krunicu (navlaku)”.

- Advertisement -

Da li je normala manja osjetljivost zuba kojem je izvađen živac i na kojem je sprovedena endodontska terapija?
„Osjetljivost zuba nakon endodontskog tretmana je normalna. Naime tokom instrumentacije i obrade korijenskih kanala u svrhu čišćenja dolazi do osjetljivosti periapeksnog tkiva ( tkivo iznad korijena zuba). Naravno ovo se javlja prvih dana nakon tretmana te se bol povlači. Ukoliko se bol nastavlja i dolazi do pojave drugih simptoma,kao sto je otok, u tom slučaju se morate javiti Vašem stomatologu“.

Foto: pharmamedica.rs

Koliko vremena treba da prođe između dva poliranja zuba? Prošli put sam to radila početkom ove godine?
„Uklanjanje kamenca i poliranje zuba,kao i pjeskarenje preporučljivo je raditi 2 puta godišnje i u istim tim terminima svakako Vaš stomatolog vrši i preventivni pregled Vaših zuba. Na ovaj način imate redovne kontrole te i održavate optimalnu higijenu Vaših usta. Sprovođenjem ovakvih redovnoh kotrola Vaš stomatolog će i ocjeniti da li trebate da radite poliranje ili uklanjanje kamenca u zavisnosti od stanja u ustima. Nekada se taj period i prolongira ukoliko nemate naslaga i konremenata“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -