NaslovnaIntervjuDr Jasmina Mihajlović-Kapa odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Jasmina Mihajlović-Kapa odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktor Jasmina Mihajlović-Kapa iz ordinacije SOA „Kapa“ iz Bara.
Redovno perem zube uveče i ujutro, međutim meni se nakon jutarnjeg buđenja stvaraju naslage na zubima kao da nisam uopšte prao?
Vrlo je važno način i dužina pranja zuba. Zubi se peru pojedinačno kružnim pokretima, vrijeme pranja tri minuta optimalno
Da li je moguće ispraviti zube bez nošenja proteze?
Zubi se mogu ispraviti i folijama za ispravljanje zuba, zubnim alajnerima koji se skidaju i koji su alternativa bravicama. Estetski su prihvatljiviji. Rješavaju problem manjih rotacija i nepravilno postavljenih zuba, nisu efikasni za teže slučajeve i postoji rizik da ih pacijent neće uredno nositi.
Imam bol u desnima iznad gornje petice i šesti, a iste me bole pri zagrizaju. Da napomenem da su zubi pod plombom?

Bol može ima različiti uzrok, parodontalni problem, džep između zuba, problem nepravilnog zagrizaja, a ako su stari ispuni sekundarni karijes.
Šta izaziva pucanje zuba iz „čista“ mira? Da li može od cišćenja kamenca da se istanji zub i da pukne?
Korišćenje hladnih napitaka između zalogaja, prilikom uzimanje obroka može dovesti do pucanja gleđi. Čišćenje kamenca kao što i ime kaže je uklanjanje čvrstih zubnih naslaga na zubu, tu zub ostaje nepromijenjen.
U kojim slučajevima se primjenjuje fasetiranje zuba?
Fasetiranje zuba tzv. viniri predstavljaju najmanju invazivnu metodu za promjenu boje i oblika zuba, dobija se lijep osmjeh uz maksimalno čuvanje zubne supstance

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -