Doktor Jovan Vojinović: Nije važno samo zube prati, već i da se dobro operu

  Vječita je dilema da li zube peremo pravilno ili ne.

  Profesor doktor Jovan Vojinović kaće da nije dovoljno samo prati zube, već je potrebno je i da se dobro operu.

  – Zubi se peru najmanje dva puta dnevno, a kod postojanja rizika i tri puta

  – Zubi se peru obavezno ujutru prije jela i uveče pred spavanje.

  – Nije preporučljivo da se zubi peru neposredno poslije jela jer je zubna gleđ razmekšala. Poslije jela, a pogotovu poslije unosa slobodnih šećera, dobro je isprati zube sa nekim rastvorom na bazi fluora, nano apatita ili ksilitola (ili njihove kombinacije). Dobra je i zvakaća guma, posebno sa ksilitolom.

  – Kada je riječ o zubnom kvaru, samo pranje zuba bez zubne paste, ma koliko da je kvalitetno, nema efekta. Zubne paste sa manje od 1000 ppm fluora, a pogotovu one bez fluora (osim ako ne sadrže dovoljne količine ksilitola ili nanoapatita) nisu efikasne.

  – Usta ne treba ispirati najmanje 30 minuta poslije pranja zuba, a bolje uopšte ne ispirati, posebno kod rizičnih osoba.

  – Samo pranje zuba četkicom ne čisti međuzubne prostore i tu se može javljati karijes ili zapaljenje desni. Što je ranije moguće (najkasnije poslije nicanja bočnih zuba) treba početi sa čišćenjem pomoću interdentalne četkice ili konca, gdje četkica ne može da prođe.

  – Roditelji treba djeci da peru zube do šeste-sedme godine, a poslije toga da kontrolišu. Čišćenje bočnih prostora vrši roditelj najmanje do desete godine.

  – Sa pranjem zuba kod djece se započinje odmah po njihovom nicanju.

  Ukoliko roditelji smatraju da je predškolsko dijete sposobno da samo pere zube neka to i provjere sa tabletama ili rastvorom za otkrivanje zubnog plaka ili još bolje kod stomatologa, koliko je to pranje kvalitetno. To se posebno odnosi na stanje desni između zuba.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.