NaslovnaZanimljivostiDa li ste znali ovih 10 stvari o zubima? Vrijeme je da...

Da li ste znali ovih 10 stvari o zubima? Vrijeme je da otkrijete šta se događa u vašim ustima

- Advertisement -

Većina ljudi ne razmišlja o zdravlju svojih zuba, dok se ne pojavi bol, otok, klimavost, promjena boje i drugo kada je već relativno kasno.

Uzimajući ih zdravo za gotovo, nisu u potpunosti svjesni njihove važnosti i povezanosti sa zdravljem ostatka tijela.

Upravo zato donosimo vam deset stvari koje svako mora da zna o zubima, a želimo li da ih sačuvamo, važna je njega i higijena usne šupljine.

Foto: mouthhealthy.org

1.Mliječnu denticiju čini 20 zuba koji niču do treće godine života. Od 6. pa do 12.-14. godine postupno ih zamjenjuju trajni kojih odrasla osoba ima 32. Trajni zubi više nemaju nasljednika pa zbog toga treba da ih posebno čuvamo.

2.Razlikujemo četiri grupe trajnih zuba – sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Svaka vrsta zuba ima drugačiji oblik, položaj i različitu funkciju u oralnoj šupljini. U mliječnoj denticiji nema pretkutnjaka.

Foto: shaunaz.com

3.Svaki zub ima svoj živac i krvne vene.

4.Vanjski, vidljivi dio zuba tj. krunu prekriva gleđ koja je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu. Ispod gleđi nalazi se dentin koji je tvrdoće kosti. Dentin okružuje pulpu sačinjenu od živca i krvnih vena. U području korijena zuba dentin je prekriven cementom.

5.Zube treba da peremo tri puta dnevno: ujutro, poslije ručka i prije spavanja. Koliko dugo? Dok se ne očetka svaki zub!

Foto: napa-dental.com

6.Tokom pranja, četkaju se odvojeno gornji i donji zubi. Četkicu treba da držite kao olovku pri pisanju i to na način da pola vlakana prekriva zub, a pola zubno meso. Zubi se peru kružnim pokretima i bez jakog pritiska.

7.Uz zubnu četkicu i pastu, za održavanje oralne higijene pomažu nam zubni konac ili interdentalne četkice koji služe za čišćenje područja između zuba, koja obična četkica ne uspijeva da očisti. Svaka četkica je dobra ako se koristi!

8.Pri četkanju zuba nije potrebno da stavljate puno paste na četkicu. Dovoljno je paste veličine zrna graška.

Foto: whattoexpect.com

9.Krvarenje zubnog mesa tokom četkanja zuba nije normalna pojava i znak je upale! Treba bolje da četkate!

10.Uz sprovođenje redovne oralne higijene, zdravom prehranom i izbjegavanjem štetnih namirnica i navika, svakako se preporučuju i kontrolne posjete doktoru dentalne medicine, barem dva puta godišnje.

Zdravi zubi su imperativ za cjelokupno zdravlje i, naravno, lijep osmijeh.

Izvor: Srednja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -