fbpx
NaslovnaIntervjuRTG snimanje koristimo kako bi prikupili odgovarajuće informacije, a u cilju postavljanja...

RTG snimanje koristimo kako bi prikupili odgovarajuće informacije, a u cilju postavljanja adekvatne, tačne i precizne dijagnoze

RTG snimanje zuba predstavlja pomoćno dijagnostičko sredstvo u savremenoj stomatologiji, koje stomatologu-kliničaru pomaže da utvrdi ili čak postavi dijagnozu.

Iako osnovu dijagnostike u stomatologiji predstavlja klinički pregled, na osnovu RTG snimka se mogu vidjeti promjene u kosti ili korijenu zuba, koje nisu vidljive golim okom.

- Advertisement -

„Rendgen je za nas pomoćno dijagnostično sredstvo. Rendgen snimanje koristimo kako bi prikupili odgovarajuće informacije, a u cilju postavljanja adekvatne, tačne i precizne dijagnoze.

Na osnovu te dijagnoze, mi možemo da isplaniramo i sprovedemo ispravnu terapiju. Prema tome, samim tim se može zaključiti koliko je nama bitan rendgen snimak, jer bez te odgovarajuće dijagnoze, ne možemo sprovesti ni odgovarajuću terapiju“, objasnio je dr Siniša Kovačević iz ordinacije „Stomatologija Kovačević“.

Foto: privatna arhiva

Čemu sve rendgen snimci služe u stomatologiji i šta se sa njima otkriva?
„Što se tiče rendgen snimanja u stomatologiji, upotreba je razvovrsna i šarolika i postoji niz situacija gdje mi ne bi mogli ništa ni da uradimo bez rendgen snimka. Prema nekim statistikama čak 50 do 60% karijesa na zubima ostaje neotkriveno prilikom običnog kliničkog pregleda, nije nam dostupno oku.

Prema tome, ukoliko je naš cilj, što se tiče karijesa, da ga uhvatimo u samom startu i na samom početku krenemo sa liječenjem, trebalo bi da radimo i rendgen snimanje. Ukioliko se to ne desi, karijes napreduje, zubi su sve više i više oštećeni, često dolazimo u situacija da sem običnog plombiranja i liječenja zuba, opet dolazimo u situaciju da nam je rendgen snimak neophodan.

Liječenje zuba podrazumijeva vađenje živca, koji se nalazi u kanalima u zubu, a mi da bi bili upoznati sa tim kanalima, to možemo obaviti samo putem rendgen snimka. Kada završimo tu endodontsku terapiju, kako se to naziva, mi samo na osnovu rendgen sminka možemo da iskontrolišemo naš rad.

Samo na taj način možemo da provjerimo šta smo uradili. Interesanta je priča i oko vađenja zuba, zato što često dobijamo pitanje od strane pacijenata zašto je nama potreban rendgne snimak ako ćemo taj zub i izvaditi. Rendgen snimak prije vađenja je obavezan, iz razloga što se samo na osnovu toga, možemo upoznati sa oblikom korijena zuba i tako pravilno sprovesti vađenje zuba.

Možemo uočiti i neke karakteristike koje potencijalno mogu biti komplikacije tokom vađenja i na taj način ih preduprijediti. Osim toga, nakon vađenja rendgen snimkom možemo utvrditi da li je vađenje uspješno i u potpunosti urađeno. Postoje i neka oboljenja poput parodontopatije, gdje na osnovu ortopan snimka isključivo možemo da pratimo progres tog oboljenja.

Prema tome, razne su situacije kada rendgen snimak koristimo kao pomoćno sredstvo, već nam na jedini način omogućava da dođemo do nekih informacija koje su potrebne“.

Foto: privatna arhiva

Pored ortopan sminka koji ste pomenuli, postoje i druge vrste snimaka u stomatologiji. Koje su to vrste snimaka?
„Imamo ortpan snimak gdje mi kompletno snimamo gornju i donju vilicu, sa svim zubima, svim okolnim strkturama i to je snimak koji je nama bitan jer nam daje jednu širu sliku. Sa druge strane, kada želimo da se upoznamo sa nekim detaljima, da dobijemo neke preciznije informacije, onda koristimo i neke druge tehnike snimanja.

Postoji nekoliko tehnika snimanja u stomatoogiji, kao što su retroalveolarni, retrokoronarni, okluzalni… i svaki od njim ima određenu vrijednost za određene situacije. Kada već govlorimo o vrsti i tehnikama snimanja, unazad pet do deset godina i kod nas je postalo dostupno 3D snimanje koje ne nezaobilazno u implantologiji i endodonciji, ukoliko su u pitanju neki kompleksniji, teži slučajevi za liječenje suma, ali se prije svega koristi u implantologiji.

Različite tehnike se koriste u različitim situacijama, ali o tome ne treba da brine pacijent već ljekar izabere odgovarajuću tehniku“.

Foto: privatna arhiva

Ljudi često imaju strah od rendgen snimanja. Koliko je taj strah opravdan?
„Što se tiče renmdgena, to je zračenje koje kao i svako drugo zračenje može da bude štetno, ali u nekim svakodnevnim uslovima, odgovarajućim aparatima koji su iskontrolisani, upotreom na odgovarajući način i uz odgovarajuću zaštitu pacijenata, svakako da ne postoji mogućnost da se dese neke štetne posljedice.

Postoje situacije kada apsolutno treba izbjeći rendgen snimanje, to su rijetke situacije, a sem toga, stomatolog zna koje su to situacije i to treba prepustiti njemu“, zaključio je dr Kovačević.

Izvor: Youtube/Ženski kutak

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -