Naslovna Riječ stomatologa Zubni kamenac - jedan od najvećih neprijatelja zuba, a uklanja se relativno...

Zubni kamenac – jedan od najvećih neprijatelja zuba, a uklanja se relativno lako i bezbolno

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage na zubima, a nastaje najčešće kao posljedica nedovoljne higijene usne šupljine. Pored toga za nastajanje zubnog kamenca neophodni su: ugljeni hidrati, bakterije, čestice hrane i pljuvačka.

Dr Miloš Pucar (Foto: privatna arhiva)

Prvi korak u nastajanju zubnog kamenca događa se prilikom žvakanja, kada se hrana razgrađuje u ugljene hidrate koji se spajaja sa bakterijama iz usne šupljine prilikom čega se stvaraju kiseline koje mogu da oštete zubnu gleđ te ona postaje idealna podloga za taloženje materija.

Kada se sve to dodatno kombinuje sa česticama hrane i pljuvačkom stvaraju se naslage na zubima koje vremenom postaju tvrde. Naslage su najčešće lokalizovane na lingvalnim površinama (površina zuba okrenuta prema jeziku) donjih prednjih zuba i bukalnim površinama (površina zuba okrenuta prema obrazu), gornjih kutnjaka.

Zubi prije skidanja kamenca

Tada se već razvija slika zubnog kamenca koji je čvrsto pripojen za površinu zuba, te se standardnim održavanjem oralne higijene, četkica + pasta, ne može ukloniti. Najbolje i jedino rješenje ovog problema jeste da posjetite stomatologa.

Vaš stomatolog će poslije detaljnog pregleda ultrazvučnim aparatom ukloniti naslage sa zuba, a nakon toga neophodno je zube ispolirati mehanički, kako bi sve površine ostale glatke i na taj način se smanjuje mogućnost akumulacije novih naslaga.

Zubi poslije skidanja kamenca

Bitno je naglasiti da sam postupak uklanjanja zubnog kamenca nije štetan po zube i stomatolozi preporučuju da se taj zahvat radi dva puta godišnje. Naravno za sve postoji prevencija, pa tako i za sam kamenac.

Prevencija se ogleda u sljedećem:
*pravilna i redovna oralna higijena – redovno pranje zuba uz obaveznu upotrebu zubnog konca i interdentalne četkice;
*redovni stomatološki pregledi

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -