NaslovnaSavjetiKoji su razlozi pulsiranja u zubu?

Koji su razlozi pulsiranja u zubu?

- Advertisement -

Svi smo u životu osjetili neku vrstu boli ili same osjetljivosti zuba na toplo, hladno i slično. Ono što je mnogo ozbiljnije od obične preosjetljivosti je osjećaj pulsiranja u zubu. Najčešći razlog tome je duboki karijes na zubu, gdje su bakterije došle do živca i počele uništavati zdrave ćelije. U početku bakterije izazivaju prolaznu upalu i to osjećamo kao povremenu osjetljivost na hladno ili na slatko.

U slučaju da se to stanje ne sanira, bakterije prodiru dublje u živac i izazivaju nepovratnu upalu živca. U tom trenutku za taj živac nema spasa, odnosno zub se mora endodontski tretirati (izvaditi živac) – devitalizirati, kanale trajno napuniti gutaperkom i napraviti ispun ili neki protetski rad.

Foto: babic-dent.hr

Naravno da se prethodno karijes u potpunosti mora odstraniti. To stanje karakteriše povećana osjetljivost na termičke nadražaje i povremenim pulsiranjem. Sve ovo vrijeme bakterije su koncentrisane u zubu (u pulpi i kanalima).

Ako se ni nakon ovog stanja ne obratite stomatologu i on ne riješi taj problem, bakterije se šire kroz kanale do kosti i što više vrijeme prolazi, bakterije sve više uništavaju okolnu kost i kao posljedica toga događa se da se taj zub mora izvaditi jer je previše okolne kosti izgubljeno i zub je nepovratno izgubljen.

Ukoliko osjetite bil okakvu vrstu osjetljivosti zuba, obratite se što prije stomatologu koji će na osnovu kliničkog nalaza, testa vitaliteta i radiološkog snimka odrediti koji je plan terapije za taj zub.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -