NaslovnaSavjetiKako da spriječite nastanak upale desni

Kako da spriječite nastanak upale desni

- Advertisement -
Autor: Dr Miona Jovanović

Kada razmisljate o zdravlju svojih usta, najčešće se fokusirate na zube. Važno je, međutim, obratiti pažnju i na desni. One igraju važnu ulogu u oralnom, ali i vašem opštem zdravstvenom stanju.

Otečene desni koje krvare najčešći su znak zapaljenja desni. Postoje i drugi razlozi za krvarenje desni koji mogu izazvati ovaj problem. Šta god da je razlog, evo kako u nekoliko koraka možete umanjiti krvarenje i neprijatnost.

Desni i pranje zuba

  • Perite zube redovno

Redovno pranje zuba pomoći će vam da uklonite naslage sa zuba i spriječite stvaranje kamenca, a to i jesu glavni uzroci oboljenja desni.

  • Ne budite agresivni prema zubima

U naporu da zube održavaju čistim mnogi imaju tendenciju da ih četkaju snažno koliko god mogu. Usput se, međutim, lako naprave mikrooštećenja na površini desni koje su izgrađene od finog tkiva. Zato je snažno trljanje bolje zameniti finim četkanjem adekvatnim pokretima.

Kako da izaberem četkicu koja je dobra i za zube i za desni

  • Četkice sa vještačkim vlaknima imaju ujednačenu snagu vlakana, za razliku od onih sa prirodnim, pa se zato u poslednje vrijeme više preporučuju
  • Manja glava omogućava četkici da zađe i u nepristupačne prostore pa tako pruža bolje održavanje oralne higijene
  • Najveći broj proizvođača ima u asortimanu tri vrste četkica, označene na osnovu jačine vlakana kao hard (tvrda vlakna), medium (srednje) i soft (mekana vlakna). U poslednje vrijeme u apotekama se mogu naći specijalizovane četkice, namijenjene posebnoj njezi desni, označene sa soft, super soft i ultra soft. Generalno, treba koristiti četkice mekih vlakana, ali lično ne preporučujem ultra soft varijantu (osim u postoperativnom periodu i u posebnim uslovima)

Desni i konac za zube

Korišćenje konca za zube neophodno je kako bismo sa mjesta koja četkica ne može da dohvati uklonili ostatke hrane. Potrebno je makar jednom dnevno detaljno očistiti prostore između zuba koncem.

Kako vaša zdrava navika ne bi postala nezdrava, obratite pažnju da ne budete agresivni prema desnima dok koristite konac. Nemojte ga nabijati ka desnima, već dozvolite da lagano klizne između zuba, prateći krivinu zuba.

Sedam savjeta kako da spriječite i liječite otečene i desni koje krvare

  • Četkajte zube makar dva puta dnevno

Obratite pažnju na tehniku pranja. Ukoliko niste sigurni kako treba prati zube možete se konsultovati sa stomatologom.

  • Makar jednom dnevno prostore između zuba očistite koncem za zube

Ovo će vam oduzeti nekoliko minuta, a predstavlja odličan način da spriječite probleme sa desnima.

  • Vodite računa o svojoj ishrani

Dobra ishrana, bogata C vitaminom i kalcijmom pomoći će jačanju zidova krvnih sudova i vlakana od kojih su izgrađene desni. Pored toga što ovakva ishrana smanjuje vjerovatnoću pojave problema sa desnima, dobro utiče i na vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

  • Unosite puno vode

Unošenje vode, naročito nakon obroka i užina, pomaže spiranju hrane iz usta, usporava formiranje naslaga, a time i proces razmnožavanja bakterija koje zapravo izazivaju oboljenja desni.

  • Recite ne duvanu

Među mnogobrojnim štetnim efektima duvana jeste i taj da pospješuje razvoj oboljenja desn. Zato, ako ste aktivni pušač pokušajte da se odreknete ove nezdrave navike.

  • Pažljivo sa ekstremno vrućom ili hladnom hranom

Ukoliko imate problema sa desnima, vjerovatno će vam više prijati ne pretjerano vruća i ne pretjerano hladna hrana.

  • Opustite se

Stres izaziva lučenje takozvanog “hormona stresa”, kortizola, što povećava rizik za razvoj upala u vašem tijelu, između ostalog i zapaljenja desni.

Izvor: dr-miona.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -