fbpx
NaslovnaSavjetiHigijena ortodontskih aparatića

Higijena ortodontskih aparatića

- Advertisement -
Autor: Mihaela Romić, dr.med.dent.

Dobra i pravilna higijena usne duplje u današnje vrijeme, kada prevladava ljepljiva hrana i zaslađeni gazirani napici, od izuzetne je važnosti. Tu važnost moramo još dodatno naglasiti u slučajevima kada osoba nosi ortodontski aparatić, pogotovo kada je riječ o fiksnom aparatiću.

Bravice koje se nalaze na zubima i ortodontska žica koja povezuje zube izuzetno otežavaju čišćenje. Obično četkanje sada više nije dovoljno i potrebno je u svakodnevnu higijenu uvesti nova pomoćna sredstva da bi se održalo dobro zdravlje usne duplje, bez pojave novih karijesa za vrijeme ortodontske terapije.

Potrebno je, uz klasične četkice, uvesti i posebne ortodontske četkice s jednim snopom vlakana koje se lako mogu uvući ispod ortodontske žice. Potrebno je posvetiti dodatnu pažnju čišćenju područja vrata zuba (na prelazu zuba prema “zubnom mesu”). Kod nosilaca fiksnog aparatića, pogotovo kad je riječ o djeci, čest je nalaz crvena, otečena gingiva oko vrata zuba, do toga dolazi zbog nakupljanja naslaga na tom dijelu zuba. Potrebno je dobro čistiti to područje, mekanom četkicom i, po potrebi, koristiti i vodicu za ispiranje usta.

Naravno, higijena nije potpuna bez temeljnog čišćenja interdentalnih područja. Osobe koje nose fiksni aparatić imaju problema pri pokušaju korištenja konca za zube jer ga je zbog ortodontske žice teže uvesti u interdentalni prostor. To nipošto ne znači da bi trebali odustati od čišćenja područja između zuba, jer to najčešće rezultira nastankom karijesa.

Ako osoba ima problema s korišćenjem konca za zube, trebala bi koristiti interdentalne četkice kada između zuba ima dovoljno prostora da se četkica uvede bez ozljeđivanja gingive i posljedičnog krvarenja. Ako su zubi jako zbijeni bolje je koristiti oralne vodene tuševe – to su aparati koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom. Vrh nastavka se prisloni u područje između dva zuba, a mlaz vode zatim ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba. Kao tečnost može se koristiti obična voda ili neka tečnost za ispiranje usne duplje. Čačkalica je još uvijek jako rašireno i popularno sredstvo za čišćenje interdentalnih prostora, ali savjetovali bismo vam da je radije zamijenite jednim od gore navedenih načina čišćenja jer je čačkalicom izuzetno lako ozlijediti gingivu (zubno meso).

Osobe s fiksnim aparatićem bi trebalo da izbjegavaju zagrizanje tvrde hrane, npr. jabuka, badema i sličnog jer postoji rizik da se bravica odlijepi od zuba. Takođe bi trebalo izbjegavati lepljivu hranu poput karamela, gumenih bombona ili žvakaćih guma.

Uz pojačanu higijenu i redovne kontrolne preglede ortodontska terapija će rezultirati ljepšim osmjehom, bez novih karijesa i ispuna.

Izvor: mojstomatolog.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -