NaslovnaSavjetiDr Dubravka Babić: Ortodontske anomalije bolest savremenog doba

Dr Dubravka Babić: Ortodontske anomalije bolest savremenog doba

- Advertisement -

PODGORICA – Nepravilan položaj zuba i vilica, ili kako se stručno kaže ortodontske anomalije, su jedna od prepoznatih bolesti savremene civilizacije, kazala je između ostalog doktorka Dubravka Babić u razgovoru za naš portal.

Kako je Dr Babić specijalista ortodoncije, ona je govorila o značenju tog termina, raširenosti bolesti anomalija zuba i vilica, ali drugim zanimljivim temama poput nivoa stomatološke usluge u našoj zemlji, kao i dentalnom turizmu.

STOMATOLOGIJA: Reformom zdravstva u Crnoj Gori na stomatološku struku je primjenjen Zapadni model poslovanja ordinacija pa su ljekari i zdravstveni radnici u sistemu zaštite od bolesti usta i zuba postali preduzetnici i bili takoreći prisiljeni da počnu da posluju po tržišnim principima. Kako je iz vaše vizure tekao taj proces i kako biste ga ocijenili?

BABIĆ: Kada sam se vratila sa specijalizacije imala sam obavezu da određeni period radim u Kliničko-bolničkom centru jer je ta institucija sufinansirala moje usavršavanje. Ja sam se za razliku od većine kolega koje je ta reforma zatela ili pogodila odlučila za privatnu praksu i prije početka temeljnih promjena u zdravstvenom sistemu. Procijenila sam da je u tom momentu započinjanje privatnog poslovanja najbolji put za razvoj i napredak karijere.

Doktori-ORTO-LINE
Dr Dubravka Babić (u sredini) sa saradnicima iz ordinacije

STOMATOLOGIJA: Da, i kako sada sa tim iskustvom ocijenjujete uspjeh reforme i uspostavljanje realnog stomatološkog tržišta? Kako su se Vaše kolege snašle u svemu tome?

BABIĆ: Pa bilo je komplikovano. Trebalo je puno rada i ulaganja, često su nailazili i na probleme. U raznim sferama, kada je privatna praksa u pitanju, morate da budete ne samo stomatolog nego i menadžer i organizator, imate povećan broj obaveza itd. Ipak nisam nezadovoljna kako sam se ja ali i moje kolege snašli u prelasku na novi način rada i poslovanja.

STOMATOLOGIJA: Vi ste specijalista ortodoncije. U našem narodu se ta riječ poistovjećuje sa protezama. Riječ je o bolestima koje pogađuju sve starosne strukture stanovništva. Možete li našim čitaocima približiti šta je to ortodoncija i čime se ta grana stomatologije bavi?

BABIĆ: Ortodoncija se bavi ispravljanjem anomalija zuba i vilica, tačnije njihovim dovođenjem u ispravan položaj. Prve ortodontske terapije započinju u ranom školskom uzrastu, mada jedan dio terapija takozvane interceptivne ortodoncije imamo kod pacijenata predškolskog uzrasta. U tim slučajevima terapija kod djece i omladine koriste se mobilni aparati za ispravljanje zuba i vilica. Kod srednjoškolaca viših razreda i odrasle populacije koristimo fiksne aparate i zaista imamo značaj broj građana kojima su potrebne ortodontske intervencije. Naročito ako imamo u vidu da ortodonstske intervencije služe i kao priprema za buduće protetske radove, hirurške radove, što se naravno odnosi na odrasle pacijente.

STOMATOLOGIJA: Možete li procijeniti koji je to procenat stanovništva kojima su potrebne ortodontske intervencije, koliko su česte anomalije u izrastanju zuba i oblika i položaja vilica?

BABIĆ: Zaista je to značajan procenat stanovništva. Ortodontski problemi su jedna od bolesti savremenog doba i najčešće su naslednog karaktera, mada ima i teorija da se javljaju kao posljedica evolutivnog razvoja čovjeka. Postoje različita objašnjenja za ovaj fenomen, ali ono što su činjenice je da sada imamo veći procenat anomalija nego kod generacije iza nas ili one prije nje. Razvojem civilizacije ljudi više ne koriste zvačni aparat na način na koji su to radili naši očevi i djedovi. Djeci se u ranom uzrastu daju kašice i slična hrana koja nije pogodna za ubrzan razvoj žvačnog aparata, što dovodi do nesklada u veličini vilica koje sada nisu dovoljno razvijena i zuba čija je veličina naslijeđena od roditelja. Zbog toga sve češće nailazimo na takozvane tjeskobe, na uskost vilica, na čitav jedan niz anomalija povezanih sa neskladom zuba i vilica.

STOMATOLOGIJA: Koje su to još vrste anomalija koje biste posbno izdvojili i zbog čega?

BABIĆ: Izdvojila bih i takozvane hipodoncije, koje sve češće srećemo kod naših najmlađih pacijenata. To su nedostaci zuba ili grupe zuba. Postoji teorija da ljudima u savremenom sistemu življenja više nisu potrebne određene grupe zuba. To se najčešće odnosi na takozvane zadnje zube iz grupe. Tu su umnajci iz grupe kutnjaka, zatim petice iz grupe pretkutnjaka, pa čak i dvojke iz grupe sjekutića. To su zubi koji najčešće nedostaju ili imaju izražene anomalije kod pacijenata. Najčešće pitanje roditelja je upravo kako naša djeca imaju te anomalije, a mi nemamo. Dakle, riječ je o bolestima usta i zuba koja su karakteristika savremenog društva.

STOMATOLOGIJA: Iako je broj ortodonstkih anomalija u porastu, koliko savremena stomatologija iznalazi načine da se izbori sa svim izazovima i pruži mogućnost za rješavanje velike većine ortodontskih problema sa kojima se pacijenti susreću?

BABIĆ: Naravno. Kao što sam rekla već u ranom uzrastu počinjemo terapije sa mobilnim aparatima. U slučaju potrebe terapija se nastavlja kod srednjoškolaca i odraslih ososba sa fiksnim aparatima različitih karakteristika. Tačno se zna u kojoj se fazi terapije koji aparat koristi da bi se došlo do uspješnog rezultata. Definitivno ortodoncija brzo napreduje i može da odgovori svim zahtjevima pacijenata ukoliko se krene na vrijeme i ukoliko se kreira pravilan plan terapije.

Nivo usluge u Crnoj Gori

STOMATOLOGIJA: Nivo stomatološke usluge u Crnoj Gori se značajno uvećao u proteklih nekoliko godina, slaže se većina sagovornika našeg portala. Kako biste vi ocijenili sadašnje stanje sistema zaštite od bolesti usta i zuba?

BABIĆ: Usluga je definitivno podignuta za jedan stepen više. Ako se uporedimo sa najrazvijenijim zemljama Zapadne evrope, ima razloga zašto je to tamo drugačije. Naše cijene usluga su prilagođene ovdašnjem tržištu, a cijene opreme i materijala su prilično standardne tako da našim stomatolozima treba više sati rada da bi zaradili novac neophodan za investicije. Ako govorimo o CAD/CAM sistemima, realno je da će takve uređaje ranije nabaviti evropske ordinacije koje zarađuju velike sume novca nego neka ordinacija u Podgorici. Ipak, koliko je meni poznato, postoji značajan broj ordinacija u Crnoj Gori koje su u korak sa evropskim i svjetskim trendovima. Oni dobro posluju imaju respektabilan broj pacijenata i mogućnost da ulažu u inovacije i razvoj. S druge strane imamo jedan broj, većinom mlađih, kolega koji tek ulaze u posao i kojima trebaju značajnija početna ulaganja.

Dentalni turizam

STOMATOLOGIJA: Ako su već cijene usluga niže u odnosu na Evropu i zadno okruženje, a usluga je blizu ili na nivou svropskog standarda, da li je to onda mogućnost za razvoj dentalnog turizma kao dodatnog izvora zarade, kako za stomatologe tako i za državu?

BABIĆ: Tema medicinskog turizma je prilično atraktivna poslednjih godina u Crnoj Gori. Mislim da ta oblast još nije dovoljno razvijena s obzirom na potencijal sa kojim raspolažemo, jako smo atraktivna destinacija za takve projekte. Dalje, kako još nismo na evropskom standardu primanja imamo jako konkurentne cijene, stomatolozi se trude da koriste najbolje materijale, da pružaju najbolju moguću uslugu. To su sve preduslovi da možemo da pružimo mnogo inostranim klijentima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -