NaslovnaProizvodiPredstavljamo: Xylitol Miradent žvakaće gume i bomboni

Predstavljamo: Xylitol Miradent žvakaće gume i bomboni

- Advertisement -

Postoji razlog zašto zdravstvene ustanove Italije, Japana i Finske preporučuju korišćenje ksilitola za aktivnu oralnu njegu. Sve veći broj nacionalnih stomatoloških udruženja u Europi slijedi te preporuke.

Šta je tako posebno kod ksilitola? Da li postoji ikakav dokaz koji potkrepljuje tvrdnje o anti-kariogenskom i remineralizirajućem učinku ksilitola? Ova i mnoga druga pitanja su trenutno aktualna u raspravama kompetentnih stručnjaka. Činjenica je da je vrlo opsežna studija Turku, koja je provođena između 1970. i 1976. godine potvrdila 85 odsto smanjenje pojave nastanka karijesa kod pacijenata koji su upotrebljavali ksilitol uporedo sa promatranim uzorkom.

Ovi rezultati potaknuli su čitav niz sličnih studija. Mnoge naučne studije pod organizacijom i pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije su potvrdile značajno umanjenje nastanka karijesa, a rezultati variraju između 50 i 85 odsto.

Zašto onda do sada ksilitol nije postao uobičajen i zbog čega se i dalje predmet rasprava? Uz nedovoljnu svjesnost o učincima ksilitola, mogući razlozi su i ekonomski. Ksilitol kao sirovi materijal je 20 puta skuplji od proizvodnje šećera, ali i znatno skuplji od drugih zamjena za šećer. Proizvodnja je zahtjevnija s obzirom na uloženi rad i skuplja te kao takva nije dovoljno privlačna proizvođačima. Za razliku od drugih sintetičkih zaslađivača kao što su aspartam i acesulfam, ukus ksilitol je ograničenog trajanja i nije produžen.

Uporedno sa žvakaćim gumama u kojima se koriste drugi zaslađivači, žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom gube svoj prirodni ukus nakon otprilikepet minuta. Takođe, žvakaće gume zaslađene sa sintetičkim zaslađivačima u ekonomskom smislu donose više zarade industriji.

Sa medicinskog gledišta, žvakaće gume zaslađene ksilitolom postaju učinkovite nakon pet minuta na način da značajno neutralizuju pH vrijednosti u ustima nakon konzumiranja hrane.

Uprkos gore navedenim studijama koje su pružile dokaze, postoji potreba za daljnjim istraživanjem uvažavajući poznate i pozitivne učinke ovog slatkog čuda. Na primjer, Park et al. je otkrio da ksilitol smanjuje upalni proces u slučajevima Porphyromonas gingivalis. Uittamo et al. je opisao učinkovitost ksilitola protiv Candida albicans, te kancerogenog učinka acetaldehida u usnoj šupljini, što posebno može biti važno za pušače.

Ksilitol ne može u potpunosti zamijeniti fluorid, ali se može smatrati kao vrijedna dopuna u dentalnoj profilaksi. Kritičari ksilitola u zaštiti usne šupljine često predaju značaj samo fluoridu, te ne razmatraju činjenicu da se elementi fluorida i ksilitola savršeno nadopunjuju. Ksilitol je često pri ruci kada nemamo mogućnosti koristiti četkicu za zube. Učinkovitost u anti-kariogenom djelovanju ksilitola je prepoznala i potvrdila i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Može se smatrati kao preporuka i pravilo koristiti što više proizvoda kojisadrže ksilitol na svakodnevnoj bazi. Za ostvarenje izvanrednih rezultata sa pacijentima, preporučuje se upotreba žvakaćih guma zaslađenih samo sa ksilitolom. Te preporuke je objavila EFSA ocjenjujući rezultate provedenih studija. Najnovija analiza Njemačke publikacije koja se bavi zaštitom potrošača OKO-TEST (izdanje-rujan 2015) koja se bavila istraživanjem različitih žvakaćih guma na tržištu, ocijenila je da samo žvakaće gume sa ksilitolom imaju ocjenu “dobar” ili “vrlo dobar”, dok su neki svjetski poznati proizvođači i brednovi koji koriste druge zaslađivače dobili ocjene “zadovoljava” ili “ne zadovoljava”. Postoji mnogo alternativa žvakaćim gumama kao kuvani slatkiši i ksilitol prah, koji u uporedi sa običnim šećerom ima gotovo iste rezultate u ukusu slatkoće. Da bi ostvarili najbolje učinke opšta preporuka je koristiti pet grama ksilitola dnevno.

Unos do 50 grama za odrasle i 30 grama za djecu, dnevno, neće imati negativan učinak. Da biste bili sigurni da se u proizvodu nalazi samo ksilitol, a ne i drugi zaslađivači, uvijek je potrebno proučiti popis sastojaka.

Za više informacija o načinima poručivanja Xylitol Miradent žvakaćih guma možete se obratiti distributerskoj kompaniji RSV Farmacia na brojeve telefona 020/260-711, 069/021-062 i 069/436-046, ili pute e-maila na adresu rsvfarmacia@t-com.me.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -