NaslovnaZanimljivostiDoktor dentalne medicine drugo najopasnije uslužno zanimanje

Doktor dentalne medicine drugo najopasnije uslužno zanimanje

- Advertisement -

WWW – Cijeli dan sjediti pored pacijenata i malo brusiti. Oni koji su dosad potcijenjivali posao doktora dentalne medicine i mislili da je riječ o opuštenom i nespektakularnom zanimanju, nisu u pravu.

zubiPrema nedavnom izvještaju koje je objavilo Ministarstvo rada u SAD-u, u kojemu su istaknute sve profesije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, dentalna medicina je na drugom mjestu – nakon histologije.

Na temelju zaključaka, histološki tehničari imaju najveći rizik od izloženosti infekcijama, bolestima i kontaminiranom materijalu dok rade svoj posao. Doktori dentalne medicine, dentalni tehničari, asistenti i higijeničari su na drugom mjestu. Pacijenti koji posjećuju ordinaciju mogu imati neliječene zarazne bolesti, a doktori dentalne medicine i ostalo dentalno-medicinsko osoblje, koji rade u neposrednoj blizini tih pacijenata, izloženi su velikom riziku od zaraze.

Uprkos kontroli unakrsne infekcije i higijenskim mjerama koje se sprovode u svim ordinacijama, pljuvačka, zrak i krv kontaminirani mikroorganizmima predstavljaju ozbiljnu prijetnju doktorima i drugim pacijentima. Drugi je problem nezdravo držanje tijela tokom rada. Većina doktora dentalne medicine većinu svog vremena provodi sjedeći ili stojeći u položajima koji mogu dovesti do razvoja raznih problema držanja i oštećenja. Zbog toga je bol u leđima vrlo uobičajena kod doktora dentalne medicine i dentalnih higijeničara.psihoterapijom-protiv-straha-od-zubara_1448637763

Tako se u jednom istraživanju navodi kako oko 70 posto učesnika ima bolove u leđima. Izraženost zavisi od dobi doktora, broju pacijenata dnevno i vrsti zahvata koje izvode. Samo 17 posto doktora vježba u pauzama, iako ih 57 posto uzima pauze. Najvjerovatniji uzroci bola su neravnoteža između donjih leđnih i abdominalnih mišića koja se javlja u sjedećem položaju.

Dodatno se zbog stalnog naginjanja prema pacijentu javlja prenaprezanje i prekomjerna ekstenzija donjih leđnih ekstenzora, dok duboki abdominalni mišići, koji služe stabilizaciji, postaju slabiji. Web stranica businessinsider.com svojom je složenom analizom podataka išla korak dalje te je nakon proučavanja svih zanimanja sastavila rang listu onih koja su posebno rizična i predstavljaju opasnost za zdravlje. Na prvo su mjesto stavili doktore dentalne medicine i njihovo osoblje. U stopu ih prate stjuardese i anesteziolozi.

Ostali poslovi na popisu su avionsko kabinsko osoblje, anesteziolozi, veterinari, pedijatri i carinski inspektori. Svrha je objavljivanja ovakvih izvještaja potaknuti doktore dentalne medicine da usvajaju mjere predostrožnosti za učinkovito sprječavanje širenja bolesti i zaraza. Dodatno se preporučuju relaksacijske vježbe i vježbe istezanja u pauzama kako bi se smanjio rizik od profesionalnih skeletomuskularnih poremećaja, kao i vođenje računa o što pravilnijem držanju tijela tokom rada.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -