fbpx
NaslovnaSavjetiZnamo li sve o estetskim keramičkim ljuspicama za zube

Znamo li sve o estetskim keramičkim ljuspicama za zube

- Advertisement -

Piše: prof. dr. sc. Asen Dzolev

Keramičke ljuskice smatraju se simbolom estetske dentalne medicine. Omogućuju biomimetičke rezultate koje čak i iskusno oko jedva prepoznaje kao umjetni proizvod. Postavlja se pitanje postoji li medicinska potreba za tolikom sofisticiranošću ili drugim riječima – kada ljuskice predstavljaju hir?

holisticka stomatologijaVrlo je važno definirati granicu onoga što je medicinski neophodno. Ovo pitanje prožima cijelu medicinu i nerijetko je sporno. U javnom zdravstvenom sistemu to pitanje određuje hoće li pacijentu terapija biti plaćena javnim novcem. U razvijenim europskim zemljama pravo na honorar liječnika ovisi o medicinskoj opravdanosti terapije. Dodatne usluge moraju se unaprijed definirati u planu terapije i troškovniku. Usmeni dogovori tu ne vrijede.

Obaveza informiranja pacijenta kod zahvata koji nisu medicinski neophodni stroža je i mora obuhvatiti sve rizike. Pogotovo kod invazivnih i ireverzibilnih zahvata na tijelu pacijenta potrebno mu je ostaviti dovoljno vremena da razmisli. Stoga se ne preporučuje upuštanje u spontane, nepromišljene terapije. Ako je terapija medicinski opravdana, pravne zamke su znatno manje.

Ali, kako odrediti kada je zahvat medicinski opravdan? Medicinska opravdanost terapije Općenito se medicinski opravdanom intervencijom smatra prikladna terapija koja je znanstveno priznata i služi liječenju ili ublažavanju bolesti. Stoga su elementi koji definiraju medicinsku opravdanost sljedeći: a) prikladnost postupka b) znanstveno priznanje postupka liječenja i c) prisutnost bolesti. S obzirom na navedena tri pojedinačna kriterija, u nastavku će biti razmotrena metoda liječenja ljuskicama.

kiselo-velika_609965S1Znanost priznaje keramičke ljuskice kao terapijsko sredstvo. Fakulteti i klinička praksa razradili su spektar indikacija, a definirane su i kontraindikacije. Određivanje indikacije povezano je s prikladnošću spomenute metode. Tako se mogu navesti sljedeće indikacije: 1. defekti tvrdog zubnog tkiva zuba različitih uzroka (erozija, abrazija, frakture, karijes) 2. opskrba zubi nezadovoljavaju- ćim kompozitnim ispunima 3. korekcija položaja zubi 4. prikrivanje promijenjene boje zubi kod koje se neinvazivne mjere čine nedovoljnima 5. promjene oblika zubi 6. trajno izbjeljivanje zubi. Primjena ljuskica ne može se op- ćenito proglasiti medicinski opravdanom. To se mora odrediti od slučaja do slučaja. Budući da medicinska opravdanost terapijske mjere pretpostavlja prisutnost bolesti, potrebno je definirati bolest.

To je nepravilnost ili izvanredno fizičko ili mentalno stanje koje odstupa od poimanja zdravog čovjeka i zahtijeva liječenje ili pogođenu osobu čini radno nesposobnom. Bolešću se ne smatra svaka nepravilnost ili izvanredno stanje. Potrebno je da je osoba ograničena u svojim tjelesnim funkcijama ili da postoji odstupanje od norme koja ju unakazuje. Dodatno za djelatnost dentalne medicine postoji proširena definicija bolesti, a opisuje se kao bilo koja devijantna pojava u struč- nom području. Konkretno, za ljuskice to znači da kod svakog odstupanja od norme kod kojeg se ljuskicama može postići ozdravljenje ili ublažavanje pojave, postoji medicinska opravdanost. Kao standard u stomatološke svrhe može poslužiti fiziološko stanje intaktnog žvačnog organa. Taj standard može svrhovito odražavati idealiziranu predodžbu o zdravlju. Za razliku od toga, stomatološko liječenje nije opravdano kada nije indicirano zbog bolesti, nego zbog unapređenja fizičkih performansi iznad fiziološke razine objekta („doping za zube“).

Head And Shoulders Portrait Of Pretty Woman Against Wall
Head And Shoulders Portrait Of Pretty Woman Against Wall

Iz širokog spektra indikacija za ljuskice u to bi se ubrajalo trajno izbjeljivanje zubi izvan okvira prirodnog i zdravog. Iz toga proizlazi prvi zaključak koji glasi: svaka bolest za čije su izlječenje ili ublažavanje prikladne ljuskice, medicinski opravdava njihovu primjenu. Bolest je svako odstupanje od norme. Izrada ljuskica u zdravom žvačnom sustavu, npr. radi izbjeljivanja zubi izvan okvira fiziološkog, nije medicinski opravdana. Funkcijske i estetske indikacije Nije ispravna pretpostavka da estetski nadomjesci ne mogu biti medicinski opravdani. No, teško je odrediti koji stupanj estetske mane terapiju kvalificira kao medicinski neophodnu.

Navodno proturječje između zdravlja i ljepote stvoreno je umjetno jer su zdravlje i ljepota u skladu, dok bolest budi ružne asocijacije. Na temelju toga može se donijeti još jedan zaključak: estetska vrijednost dentalnog nadomjeska i njegova medicinska opravdanost ne moraju se međusobno isključivati. U procjeni medicinske opravdanosti ljuskica potrebno je razmotriti postoji li bolest koju ljuskice liječe. Na to pitanje može se odgovoriti samo u konkretnom slučaju. Opravdanom indikacijom za restaurativnu terapiju u dentalnoj medicini najčešće se smatraju funkcijski aspekti. Pritom se naglašava uloga zubi u procesu hranjenja.

Postoji distinkcija između tih medicinskih indikacija i onih koje su estetski motivirane i za koje ne postoje funkcijski razlozi pa medicinski nisu potrebne. Taj argument nije potpuno točan jer funkciju zubi svodi isključivo na usitnjavanje hrane i predviđa mnogo složeniju ulogu stomatognatog sustava. Zubi su važni za opću dobrobit pacijenta. Žvačni sustav je psihosomatski organ. Zubi su u središtu lica i predstavljaju osobu kojoj pripadaju. „Pokaži mi osmijeh, a ja ću ti reći tko si“, glasi uzrečica, a postoje i brojne druge koje odražavaju psihosocijalni značaj zubi. Osmijeh koji razoružava, pobjednički, šarmantan ili atraktivan osmijeh šalje signale. Osmijeh igra važnu ulogu i u seksualnoj privlačnosti.

Fizička privlačnost je biološka nužnost za očuvanje vrste. Tako lijepi, zdravi i jaki zubi, čak i ako samo podsvjesno, šalju biološki signal zdravog potomstva. S druge strane, ružni su zubi simbol starosti, nižeg socioekonomskog staleža, nedostatka higijene i društvenog neuspjeha. Biološki i psihosocijalni zadatak zubi je da izgledaju atraktivno. Zaključak: medicinska opravdanost ljuskica ne temelji se nužno na poboljšanju žvačne funkcije. Svaka korekcija stanja zubi koje odstupa od norme u smjeru slike o zdravom čovjeku – medicinski je opravdana. Opravdanost izvanstandardnih oblika terapije Primjena visokokvalitetnih terapijskih oblika koji nadmašuju standardnu ponudu često nailazi na otpor. Smatra se da osobito složeni zahvati premašuju okvire medicinske opravdanosti („prekomjerno liječenje“).

Big healthy smile
Big healthy smile

Kako bismo dokučili gdje je gornja granica kvalitete skrbi koja je i dalje medicinski opravdana, treba pojasniti da restaurativna dentalna medicina ne znači nužno izlječenje. Nakon završetka terapije uvijek ostaju odstupanja od prirodnog stanja koja, ovisno o vještini i primijenjenoj tehnici, mogu biti itekako različita. Očit primjer toga prikazan je na slici 2. Ako pogledate taj nalaz, postaje jasno da je temeljno pogrešno složenije postupke koji omogućuju kompletnu skrb izuzeti iz sfere medicinske opravdanosti.

Stoga problem nije razina usluge, nego njezina sveobuhvatnost. Ako se ljuskicama nadoknađuju fizičke mane kako bi se približilo idealu zdravog zuba, ne može se govoriti o prekomjernom liječenju jer takvi zubi nisu zdraviji bez ljuskica nego s njima. Ako se stranim tijelom kompenziraju tjelesne mane i pritom ne prekoračuje fiziološki optimum, ne radi se o prekomjernom liječenju. Zaključak: biomimetičke ljuskice kojima se kompenziraju tjelesni nedostaci ne predstavljaju prekomjerno liječenje. Zbirni zaključak Ako zbog bolesti postoji potreba za restaurativnom terapijom, kvalitetni biomimetički nadomjesci koji se približavaju fiziološkom stanju, također se smatraju medicinski opravdanima.

Međutim, granica opravdanosti prekoračuje se ako se liječenje ne provodi zbog bolesti. Bolest je svako odstupanje od norme u određenoj struci. Kao norma može poslužiti idealizirana vizija zdravlja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -