fbpx
NaslovnaObavještenjaZubne krunice: Sve što trebate znati

Zubne krunice: Sve što trebate znati

Ako vam je zub napukao ili je jako oštećen od karijesa, zubna krunica je jedno od najboljih rješenja. Ona imitira zub kakav je bio prije oštećenja i izgleda vrlo prirodno.

Zubne krunice se često postavljaju na oštećene zube kada je oštećenje preveliko za popravak plombom.

- Advertisement -

Kako izgleda ugradnja zubne krunice?
Postavljanje zubne krunice je pretežito bezbolan zahvat jer se radi pod lokalnom anestezijom. Prije samog zahvata, stomatolog definiše dimenzije krunice, nakon čega se one rade u dentalnoj laboratoriji.

Sam zahvat uključuje brušenje oštećenog zuba kako bi krunica mogla sjesti na preostali dio. Nakon toga, i nakon što se krunica izradi, ona se cementira na ostatak prirodnog zuba, čime se završava zahvat. U nekim klinikama će cijeli zahvat izvesti u jednoj posjeti, ali mnoge će vam klinike postaviti i privremenu krunicu te vas pozvati na drugi termin nakon što postave “trajnu” krunicu.

Hoćete li dolaziti jednom ili dva puta zavisi i o tome postavljate li jednu krunicu ili više njih. Trajanje same posjete stomatologu radi postavljanja krunice zavisi o više faktora, ali u svakom slučaju odvojite barem sat vremena za termin.

Vrste zubnih krunica
Zubne krunice se dijele po tome od kojeg su materijala napravljene. Mogu se praviti od:
*kombinacije metala i keramike
*bezmetalne keramike

Zubne krunice od metala i keramike
Krunice napravljene od metal-keramičkog materijala su nešto jeftinije, ali nisu nužno loše. Zbog metala u njima ih odlikuje čvrstoća, dok keramika imitira prirodan izgled zuba.

Keramičke krunice
Keramičke krunice najbolje imitiraju izgled zuba i skoro ih je nemoguće razlikovati od pravog zuba. Većina će stomatologa reći da su keramičke krunice najbolje rješenje. Neke se stomatološke klinike za izradu krunica služe CAD/CAM tehnologijom kojom, osim što dobijaju najpreciznije moguće napravljene krunice, prave krunice od najboljeg materijala.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -