NaslovnaObavještenjaŠta je ortopan i kako se razlikuje od rendgena?

Šta je ortopan i kako se razlikuje od rendgena?

- Advertisement -

Ortopan i rendgen su dvije vrste dijagnostičkih alata koji se koriste u stomatologiji za vizualizaciju stanja zuba i vilica. Oba su neophodna za pravilnu dijagnozu i planiranje liječenja, ali se razlikuju po načinu snimanja i vrsti informacija koje pružaju.

Definicija i opis ortopana
Ortopan, poznat i kao panoramski zubni rendgen, je vrsta snimke koja prikazuje cijelu strukturu vilice, uključujući sve zube, korijene zuba, sinusne šupljine i temporomandibularne zglobove. Snimanje se obavlja pomoću posebnog uređaja koji se okreće oko glave pacijenta, snimajući cijelu vilice u jednom kontinuiranom snimku.

Definicija i opis rendgena
Rendgen ili rendgenski snimak, je vrsta snimke koja koristi rendgensko zračenje za prikaz unutrašnjih struktura tijela. U stomatologiji, zubni rendgen se koristi za snimanje pojedinačnih zuba ili određenih dijelova vilice. Snimanje se obavlja pomoću malog uređaja koji se postavlja blizu usta pacijenta.

Kako se ortopan razlikuje od rendgena
Glavna razlika između ortopana i rendgena leži u tome što ortopan pruža široku sliku cijele vilice, dok rendgen pruža detaljniji prikaz pojedinačnih zuba ili određenih dijelova vilice. Osim toga, proces snimanja je različit za oba alata.

Kada se koristi ortopan, a kada rendgen
Ortopan se obično koristi kada je potrebna široka slika cijele vilice, na primjer, za planiranje ortodontskog liječenja, procjenu stanja zuba i vilice prije operacije, ili za dijagnozu bolesti poput parodontitisa. S druge strane, rendgen se koristi kada je potrebna detaljna slika pojedinačnih zuba, na primjer, za dijagnozu karijesa, procjenu stanja korijena zuba ili za planiranje endodontskog liječenja.

Proces snimanja ortopana
Proces snimanja ortopana uključuje postavljanje pacijenta ispred uređaja, s bradom naslonjenom na poseban nosač. Uređaj se zatim okreće oko glave pacijenta, snimajući cijelu vilicu u jednom kontinuiranom snimku. Cijeli proces traje samo nekoliko minuta i potpuno je bezbolan.

Proces snimanja rendgena
Za snimanje rendgena, mali uređaj se postavlja blizu usta pacijenta, a pacijent mora držati mali film ili senzor u ustima. Uređaj zatim emituje rendgensko zračenje koje prolazi kroz zube i stvara sliku na filmu ili senzoru. Proces je brz i bezbolan, ali može biti neugodan za pacijente koji imaju osjetljiva usta.

Kako se pripremiti za snimanje ortopana ili rendgena
Priprema za snimanje ortopana ili rendgena je jednostavna. Pacijent treba ukloniti sve metalne predmete s glave i vrata, uključujući nakit, naočale i slušne aparate. Takođe, žene treba da obavijeste svog stomatologa ako su trudne, jer rendgensko zračenje može biti štetno za fetus. Razumijevanje razlike između ortopana i rendgena može pomoći pacijentima da bolje razumiju svoje stomatološke potrebe i tretmane. Takođe, svjesnost o procesima snimanja može smanjiti strah ili tjeskobu povezanu s ovim postupcima. Na kraju, važno je zapamtiti da su oba alata ključna za održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -