NaslovnaSavjetiZaustavite propadanje zuba uz ove jednostavne trikove

Zaustavite propadanje zuba uz ove jednostavne trikove

- Advertisement -

Propadanje zuba česta je pojava koja se može javiti kod svih osoba, nevezano za starost ili pol. Osim što narušava fizički izgled, ovo može postati ozbiljan zdravstveni problem koji na kraju uzrokuje gubitak zuba ako se ne počne liječiti na vrijeme. Za prevenciju propadanja zuba, najvažnije je redovno ići kod stomatologa, a postoje neki koraci koje možete sprovesti samostalno.

Izbacite šećer
Šećer, pogotovo rafinisani, smanjuje pH vrijednost u ustima i uzrokuje kiselo okruženje. Osim toga, može smanjiti udio minerala u sastavu zuba. Bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini se hrane šećerom, pa što je veći unos šećera to se bakterije brže razmnožavaju. Rafinisani šećer bi trebalo u potpunosti da izbjegavate. Ako to nije moguće onda barem nakon svakog konzumiranja šećera odmah operite zube.

Povećajte unos vitamina i minerala
Za prevenciju propadanja zuba je vrlo važno povećati unos vitamina topivih u masti, kao i minerala. Obrano mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izbor, kao i kokosovo ulje, avokado, masline i masna riba. Povećajte unos fermentiranih namirnica i izbjegavajte procesuiranu hranu. Za zdravlje zuba dobro je mućkati 1 kašičicu kokosovog ili sezamovog ulja u ustima oko 20 minuta. Nakon ovog postupka ulje je potrebno ispljunuti, a usnu šupljinu isprati toplom vodom. Ipak, postupak mućkanja ulja nije zamjena za održavanje oralne higijene zato je potrebno redovno oprati zube četkicom.

Izbjegavajte zubne paste s fluoridom
Neka istraživanja pokazuju da fluorid može povećati rizik od povlačenja zubnog mesa i hroničnih upala. S druge strane, paste obogaćene mineralima smanjuju rizik od nastanka bolesti zubnog mesa i propadanja zuba.

Pripazite na pravilno četkanje
Pregrubo četkanje može oštetiti zube, odnosno zubnu caklinu te uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Stomatolozi preporučuju pranje zubi laganim kružnim pokretima vodeći računa pritom da dio četkice treba zahvatiti i zubno meso. Obavezno obratite pažnju i na čišćenje jezika koje mnogi često preskaču. Pri odabiru četkice za zube, uvijek izaberite onu čija vlakna odgovaraju stanju vaših zuba i pripazite na njen kvalitet.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -