NaslovnaObavještenjaZašto se traži smjena predsjednika Stomatološke komore Crne Gore

Zašto se traži smjena predsjednika Stomatološke komore Crne Gore

- Advertisement -

Prije 20-tak dana, pokrenuta je inicijativa za smjenu dr Gorana Mandića, predsjednika Stomatološke komore Crne Gore, koju je potpisala trećina delegate, pa će vanredna Skupština biti organizovana 2. jula u hotelu “Ramada” u Podgorici. Razlog je nezadovoljstvo stomatologa radom krovne organizacije u cjelosti.

Naime, Stomatološka komora Crne Gore kao samostalna profesionalna organizacija, između ostalog, ima za cilj unapređenje struke i zaštitu prava svojih članova. I u jednom i u drugom slučaju izostale su bilo kakve aktivnosti tako da je Komora djelovala potpuno anemično i dezorjentisano. Razlozi za to su brojni, a neke ćemo i objasniti po tačkama dnevnog reda:

Foto: Stomatološka komora Crne Gore
Dr Goran Mandić (Foto: Stomatološka komora Crne Gore)

Tačka 1 – Izglasavanje povjerenja predsjedniku Stomatološke Komore Crne Gore
Dr Goran Mandić je stupio na dužnost predsjednika Komore 02. 06. 2019. godine. Rezultata dvogodišnjeg rada bez vizije i plana rada vezano za strategiju, razvoj i napredak struke gotova da nema.

Njegova relacija sa resornim Ministarstvom, Fondom za zdravstveno osiguranje i ostalim državnim strukturama i institucijama koje su bitne za prosperitet stomatologije kao konstitutivnog dijela zdravstvenog sistema bio je nikakav. Takođe, njegov odnos i sa medijima nije bio vrijedan pažnje.

Razlog za Izglasavanje povjerenja predsjedniku Stomatološke Komore CG leži u činjenici da je dr Goran Mandić grubo zanemario osnovnu obavezu, a to je pridržavanje radnog vremena koje je propisano Statutom, budući da je mjesto predsjednika profesionalna funkcija i tako grubo kršeći član 26 Statuta Stom. Kom. CG kao i član 13 Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Kolege su svjedoci da se na prstima jedne ruke mogu izbrojati dani kada je on tu obavezu ispoštovao, ali je bezbroj dana, čak u kontinuitetu od nekoliko nedelja, kada se nije pojavljivao na poslu. Ostalim danima njegov boravak u Komori bio je svega po par sati.

Članom 6 Statuta Stom. Kom. CG propisano je da Komoru predstavlja i zastupa predsjednik. On je tu odredbu grubo kršio i prepuštajući osobi koja će umjesto njega, a i nerijetko po njegovom odobrenju umjesto tima kolega (Stručne komisije komore, pravna i ekonomska služba…) da obavlja poslove u vezi Komore. U pitanju je dr Jelena Bulajić iz Nikšića u čiji kvalitet jedino aktuelni predsjednik Komore vjeruje. Podsjetićemo da ona nema nikakva ovlašćenja po Statutu, a nije ni zaposlena u Komori.

Moramo da napomenemo da je dotična dr Jelena Bulajić bespravno koristila, sluzbeni telefon i mail od Komore, kao i to da su joj bili bespravno dostupni i lični podaci svih stomatologa, to jeste članova Stomatološke Komore Crne Gore.
Jedan od presedana i primjera nedomaćinskog odnosa prema Komori je i to da je od decembra 2020. do juna 2021. godine za sekretara Komore zaposlena osoba koja je na Muzičkoj akademiji završila odsjek solo pjevanje (operska pjevačica), što je u suprotnosti sa kriterijumom koji Statut i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta propisuje za to mjesto, al ii sa zdravim razumom.

Foto: dekomed.co.uk

Dotična je u prijateljskim odnosima sa dr Jelenom Bulajić sto je i bilo jedino dovoljno kao preporuka za radno mjesto na koje su je zaposlili. Da bude kuriozitet još veći dotična nije dolazila na posao skoro 3 mjeseca iako je za to vrijeme redovno primala mjesečnu bruto platu od preko 1300,00.

Stupajući na dužnost, aktuelni predsjednik, na računima Komore (za period 2017-2019) je zatekao oko 125000,00 eura, a nakon dvije godine (2019-2021) na istom računu ima nešto malo iznad 100 000,00 eura. Nedomaćinski i rasipnički odnos aktuelnog predsjednika prema budžetu Komore, koji prihoduje sredstva i od članarina svih kolega, može se zaključiti iz činjenice da je pored nepotrebnog angažovanja nekoliko spoljnih saradnika i netransparentnih investicija u uređenje nefunkcionalnog sajta i aplikacije, lično ostvaruje mjesečne prihode (mjesečna plata) u iznosu od preko 2300,00 eura.(neto plata)-+

Kao posljedicu svega navedenog imamo sljedeću situaciju:
*U svim kriznim momentima Stomatološka Komora se nije oglašavala sa bilo kakvim preporukama ili obavještenjima.
*Iako su stomatolozi od početka COVID pandemije bili na svojim radnim mjestima najugroženija profesija, nisu im obezbijeđena osnovna zaštitna sredstva, ako se izuzme po neka litra alkohola, par maski i po koji vizir.

Foto: decisionsindentistry.com

*Ono što je bilo osnovno Komora nije podigla svoj glas protesta protiv odluke tadašnjeg ministra Kenana Hrapovića da Montefarm ne smije zaštitna sredstva da prodaje privatnim stomatološkim ordinacijama, nego da moraju da ih nabavljaju po znatno većim cijenama u privatnim dentalnim depoima.
*Izostalo je i reagovanje kada je PDV sa 7 povećan na 21%, što nam je znatno uvećalo troškove poslovanja.
*Vrhunac svega je kada je pokrenuta procedura fiskalizacije. Da ne pričamo o advokatima i njihovoj organizaciji koja se završila sveopštim štrajkom, nego su se pobunili i pijačni prodavci, samo smo mi ostali nijemi.

*Potpisnici ugovora sa FZO nisu mogli da artikulišu svoje potrebe preko Komore, nego su od strane predsjednika upućeni da se samostalno snalaze.
*Pravdajući se koronom zamrla je potpuno aktivnost vezana za edukaciju.
*Sve Skupštine su održane elektronski, čak uživo nije održana ni ona na počerku 2020. god, kada korona kod nas nije bila ni prisutna. Takođe, uživo je održan samo jedan sastanak Izvršnog Odbora od izbora novog predsjednika.
*Zbog nezainteresovanosti predsjednika nisu obezbijeđeni ni turistički vaučeri.

Foto: dentidesk.com

Tačka 2 – Skraćenje mandata delegatima Skupštine i članovima Izvršnog Odbora
Izbore za nove predstavnike Komore trebalo je uraditi 16. 12. 2020. Godine. Zbog COVID pandemije donijeta je odluka da se rok izbora produžava do decembra 2021. godine ili dok se ne steknu epidemiološki uslovi. Budući da su prestali razlozi zbog kojih je ova odluka donijeta, te da su se stekli epidemiološki uslovi za održavanje sjednice predlaže se ova tačka dnevnog reda. Nadamo se da će svi članovi naše Komore imati pravo da biraju i da budu birani.

Tačka 3 – U slučaju da se izglasa nepovjerenje predsjedniku Stomatološke Komore, a s obzirom da je potpredsjednik podnio ostavku, potrebno je izabrati članove Komisije koja bi provela izborni postupak za novi saziv tijela Komore po podružnicama. U tom smislu bilo bi poželjno da se konsultujete sa kolegama koje predstavljate kako bi dali svoje predloge za pomenutu Komisiju.

Važnost podržavanja predloženih tačaka Dnevnog reda predstojeće Skupštine, od strane delegata koji su predstavnici svih članova Komore je od neizmjernog značaja za budućnost našeg esnafa. Našem stukovnom udruženju je potreban brz oporavak, timski i transparentan rad u cilju vraćanja statusa dokotrorima stomatologije koji zaslužuju!

Grupa nezadovoljnih stomatologa Crne Gore

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -