fbpx
NaslovnaObavještenjaParodontopatija

Parodontopatija

- Advertisement -

Parodontopatija je progresivno degenerativno oboljenje potpornog tkiva zuba (parodoncijuma), koje za posljedicu ima klaćenje, migraciju i ispadanje zuba u terminalnoj fazi.

Danas je sve više prisutna i kod mlađe populacije, a granica prvih simptoma ove bolesti se spustila sa kasnih tridesetih na rane dvadesete godine. Ova bolest se ne može izliječiti, već samo zaustaviti u odredjenoj fazi i blagovremeno usporiti.

Foto: freepik.com

Zato je prevencija parodontopatije najbitnija, a to podrazumijeva redovne posjete stomatologu, jednom u šest meseci, redovno uklanjanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga (kamenca), kao i svakodnevno besprjekorno održavanje oralne higijhene (pranje zuba, korišćenje konca, rastvora..).

Šta izaziva parodontopatiju?
Parodontopatija je rezultat više različitih uzročnika: genetika, neka hronična oboljenja, stres, ali se glavnim uzročnikom u najvećem broju slučajeva smatra zubni plak, odnosno mikrorganizmi, koji se u njemu nalaze.

Zubni plak čine meke naslage, koje se mogu ukloniti svakodnevnim pranjem zuba, a ukoliko se na postojeći plak istalože minerali iz pljuvačke nastaje zubni kamenac.

On dvostruko izaziva razvoj parodontopatije:onemogućava čišćenje pljuvačkom, tako da bakterije iz plaka mogu nesmetano da razaraju periodoncijum (tkivo koje vezuje zub za alveolarnu kost) i vrši mehanički pritisak na desni, dovodeći do poremećaja cirkulacije.

Foto: freepik.com

Simptomi parodontopatije
*permanentno prisutan zadah
*crvene i otečene desni koje krvare na neznatan dodir četkicom prilikom pranja zuba(gingivitis), bolno žvakanje
*osjetljivost zuba na termičke, mehaničke i druge nadražaje
*produženje kliničke krune zuba uzrokovane povlačenjem desni, rasklaćenost

Proces razvoja bolesti
Gingivitis je reverzibilno stanje koje se može izliječiti, a ako se zapusti, sa vremenom prerasta u periodontitis (upaljeni parodontalni dzepovi). Upalu dzepova izazivaju subgingivalni konkrementi-čvrste naslage, koje su pokrivene gingivom i ne vide se golim okom. Daljim neliječenjem dolazi do oštećenja kosti, rasklaćenja i ispadanja zuba u terminalnoj fazi.

Foto: freepik.com

Parodontopatija – terapija
S obzirom na to da je parodontopatija progresivno oboljenje, koje se ne može u potpunosti izliječiti, već zaustaviti na odredjenom stadijumu, liječenje može biti: konzervativno, hiruški, protetski ili kombinovano.

U početnoj fazi plak i kamenac se uklanjaju ultrazvukom koji mikrovibracijama vrši odvajanje kamenca od zuba bez oštećenja površine zuba. Potom se zubi poliraju četkicom i specijalnim pastama sa visokim procentom fluora. Kod uznapredovale parodontopatije se vrši obrada džepova (kiretaža).

Najradikalnije, a istovremeno i najdjelotvornije i na duži vremenski rok najefikasnije liječenje jeste režanj operacija. To je bezbolna intervencija, koja se radi u lokalnoj anesteziji.

Foto: freepik.com

Pravi se rez na gingivi, koja se odiže u obliku režnja, čime se dobija direktan pristup parodontalnom džepu, a patološki promijenjeno tkivo se potpuno uklanja „do u zdravo“.

Nakon toga se ubacuju granule vještačke kosti koje imaju dvostruki efekat: stimulišu stvaranje prirodne kosti na mjestu aplikovanja, i stapaju se sa prirodnom kosti fizički popunjavajući defekt.

Savjetuje se da se nakon hiruške intervencije, uradi protetsko zbrinjavanje zuba, povezivanje u tzv. „blok“ fiksnim protetskim nadoknadama gdje god je to moguće, radi dugotrajnog očuvanja rezultata.

Faktori rizika
*pušenje
*hormonske promjene kod žena (ciklus, trudnoća)
*genetika
*dijabetes
*ostale bolesti (sida,karcinom..)
*lijekovi koji smanjuju lučenje pljuvačke (za regulaciju krvnog pritiskla, antidepresivi)

Izvor: ordinacija Vuković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -