fbpx
NaslovnaSavjetiJeste li znali da stomatologija ima svoj simbol?

Jeste li znali da stomatologija ima svoj simbol?

- Advertisement -

Ovaj zanimljivi simbol u sebi krije nekoliko oblika i značenja, a u nastavku pročitajte o čemu se radi. Centralno mjesto simbola zauzima Asklepiusov štap, koji je simbol medicine.

Priča potiče iz grčke mitologije, a Asklepius, sin Apolona, bio je iskusni doktor u grčkoj mitologiji i bog medicine. Sa sobom je uvijek nosio svoj štap oko kojeg je omotana zmija, a zmija simboliše regeneraciju, obnavljanje i izlječenje, zbog toga što mijenja svoju kožu.

Foto: radiobijelopolje.me

Iza Asklepiusovog štapa vidite 32 lista i 20 bobica koje su simbol 32 stalna zuba i 20 mliječnih zuba zar to nije sjajno?

Cijeli znak se nalazi u dva grčka slova, Delta koja označava “dentistry” (stomatologija) i Omega koja označava “odont” (zub), na ljubičastoj podlozi koja je zvanična boja stomatologije, a ovaj znak je zvanično prihvaćen od strane ADA (American Dental Association) 1965. godine.

Evo i jedna zanimljiv mit o Asklepiusu iz grčke mitologije, o tome kako je zmija završila na njegovom štapu

Asklepius je važio za najboljeg doktora koji poznaje sve biljke i koji je mogao čak i da povrati ljude iz mrtvih. Međutim, jednog pacijenta nikako nije mogao izliječiti i danima se vraćao do njegove postelje.

Kada je pacijent već bio na izdahu, a Asklepius nije znao šta mu je činiti, izašao je ispred kuće kako bi razbistrio misli.

U tom trenutku, naišla je žuta zmija, a Aclepius ju je, bojeći se da će ga ugristi, ubio svojim štapom. Kroz nekoliko trenutaka, ista žuta zmija se pojavila i u ustima nosila biljke koje je stavila pred njega.

Asklepius je shvatio da se zmija ponovo rodila od biljki koje je pojela, te je od njih napravio napitak za bolesnika, a on je ozdravio istog trenutka. Od tada, zmija se uvila na njegov štap i zauvijek tu ostala.

Izvor: Moj osmijeh/Magazin o oralnom zdravlju

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -