NaslovnaImplantatiKoliko traju zubni implanti?

Koliko traju zubni implanti?

- Advertisement -

Koliko traju zubni implanti je jedno od najčešćih pitanja pacijenata koji razmišljaju o njihovoj ugradnji. Sama ugradnja implantata i velika rekonstrukcija zubnog niza je odluka koja se donosi najčešće jednom u životu.

Zato smo htjeli da pojasnimo koliko mogu da traju zubni implanti i na šta treba obratiti pažnju.

- Advertisement -

Faktori koji utiču na trajanje
Dužina i širina implantata
Na trajanje može da utiče dužina i širina implantata. Ovo je naročito važno kod atrofičnih vilica gdje nema mnogo kosti u koje se sidri implantat. Ovde dolazi do izražaja All-on-4 tehnika gdje se implanti postavljaju pod uglom. Vrh implantata se završava u bočnom predjelu nosa gdje je kost najtvrđa.

Koriste se velike dužine. Na taj način jedan implant može da trpi veliki pritisak žvakanja. Ukoliko nije fiksiran u tvrdoj kosti usljed pritiska žvakanja dolazi do blagog pomjeranja implantata i resorpcije okolne kosti. Uskoro postaje ogoljen i cio protetski rad je kompromitovan.

- Advertisement -

Protetski rad na implantima
Nalijeganje i vrsta protetskog rada na implantima ima značajan uticaj na vijek implantata. Veoma bitna stvar je da zubni most leži na implantima bez zazora. Ukoliko postoji mali prostor između implantata i mosta to je mjesto gdje se zadržava hrana i razmnožavaju bakterije.

One produkuju toksine koji razaraju okolnu kost. Neki od simptoma su često krvarenje i gnojna sekrecija. Ukoliko postoji sekrecija to je sigurno znak infekcije. Odmah se mora reagovati ili će postepeno doći do potpunog odbacivanja implantata. Zato se gotovo uvijek koristi šrafljena verzija zubnog mosta na implantatima. Kod nje nema djelimičnog nalijeganja mosta na implante.

Ukoliko se pojavi mali zazor ne mogu se postaviti šrafići. Tako da kada ovde zavrnemo šrafiće znamo da je most legao kako treba. Ukoliko dođe do pojave gnojne sekrecije ne mora da znači da je implant izgubljen. Uvijek se mora reagovati. Potrebno je da se podigne zubno meso i dezinfikuje površina implantata. To se radi tako što se sa specijalnim borerima polira površina implantata. Ukoliko je protetski rad dobar najčešće dolazi do smirivanja simptoma.

Vrsta implantata
Vrste zubnih implanata koje se ugrađuju su jedan od najvažnijih faktora. Moderan implantat je dizajniran da može jako da se stegne bez štete po okolnu kost. To mu daje primarnu stabilnost i mogućnost da se odmah postave privremeni zubi na njega. Danas se zna da momentalno postavljanje zuba preko ugrađenog implantata jeste korisno i pospješuje integraciju za kost.

Druga je korist to što pacijent ne mora da nosi totalnu protezu. Kada se implant odmah optereti primijećeno je da se oko njega stvara jaka kompaktna kost, koja može da trpi pritisak žvakanja. Sa modernim implantatima idu i dobro dizajnirani nastavci – suprastrukture. Oko gracilne suprastrukture zubno meso može dobro da uraste i štiti implant od infekcije.

Gustina kosti i hronične bolesti kod pacijenta
Neka oboljenja mogu da utiču na gustinu vilične kosti i zarastanje rana. Prilikom 3D snimanja mi smo u stanju da dosta precizno utvrdimo gustinu kosti na osnovu senke vilične kosti. Moguće je i tačno izmjeriti u odg jedinicama. Ukoliko je kost veoma gusta nije teško fiksirati implant. Međutim ukoliko je sijenka slaba kost sunđerasta nije lako postići primarnu stabilnost.

A ukoliko nema stabilnosti vezivanje implantata za kost može biti kompromitovano. Ovdje takođe dolazi do izražaja All-on-4 tehnika. Jer tada je potrebno koristiti izuzetno dugačke implantate koji će završiti na mjestima gde je kost najgušća. Tu je nekad jedino moguće fiksirati implant. Znači da na vezivanje implantata dosta utiče tehnika rada oralnog hirurga, implantologa.

Kod pacijenata sa osteoporozom očekujemo otežanu stabilizaciju implantata. Što se tiče dijabetesa ukoliko je pod kontrolom nema kontraindikacija za ugradnju. Noćno škripanje zubima djeluje veoma nepovoljno na protetski rad i implante. Tu se stvara izuzetno veliki pritisak koji pacijent ne kontroliše jer nije svjestan. U najboljem slučaju može da dođe do odlamanja zuba ili čak do odbacivanja implantata.

Oralna higijena oko protetskog rada na implantatima
Veoma bitna stavka je obuka pacijenta poslije fiksiranja rada na implantima. Održavanje higijene oko implantata direktno utiče na njihov vijek u ustima. Pacijent mora biti motivisan.

Osnovna sredstva su zubna četkica, standardna i mala interdentalna, konac i tuš za usta. Vrsta zubne paste jeste važna ali nije primarna. Prilikom kontrolnih pregleda mi u ordinaciji lako uočavamo zdravo zubno meso oko protetskog rada kod pacijenata koji su redovni i upaljeno koje krvari kod ljudi koji ne pridaju tome značaj.

Zaključak – koliko traju zubni implanti
Veoma je teško predvidjeti koliko će zubni implantat trajati u ustima pacijenta. Kao što smo naveli ima dosta faktora koji utiču, ovo su samo neki. Međutim most na implantatima na osnovu našeg iskustva jeste dugogodišnje, najčešće trajno, rješenje za pacijenta. Sa velikom sigurnošću možemo reći da u većini slučajeva traje više od deset godina.

Izvor: ordinacija Lolin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -