NaslovnaSavjetiZašto je zubni implant najpovoljnije rješenje za nedostajući zub?

Zašto je zubni implant najpovoljnije rješenje za nedostajući zub?

- Advertisement -

Pored toga što izgubljen zub može predstavljati veliki estetski problem, još je veći problem u zdravstvenom smislu. Budući da zubi funkcijom žvakanja čuvaju viličnu kost, ukoliko dođe do gubitka jednog ili više zuba, ne dolazi samo do poremećaja funkcije žvakanja, već i do laganog gubitka kosti, što može imati uticaja i na okolne zube.

Pored toga, gubitak zuba može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema. Krvarenje desni, rizik od gubitka više zuba, pomjeranje reda zuba u vilici usljed praznog prostora, problemi sa zagrizom i naposljetku, problemi sa varenjem, jer usljed nedostatka zuba hrana ne može biti u potpunosti dobro sažvakana.

Sve ovo ukazuje da je gubitak zuba ozbiljan problem koji se mora riješiti, čak i ako ne predstavlja estetski problem (na primjer, kada su u pitanju kutnjaci koji se ne vide). Srećom, tehnologija koju stomatolozi primjenjuju u rješavanju dentalnih problema je toliko napredovala da i za ovu neprijatnost imamo trajno, bezbjedno i bezbolno rješenje.

Zubni implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u viličnu kost i tokom vremena srasta sa njom, zamjenjujući pritom korijen zuba, a na šraf se montira vještačka krunica koja služi kao zamjena za nedostajući zub. Ugradnja zubnog implanta je potpuno bezbjedna metoda, ali i isplativa, jer se njegovo trajanje u kontinuitetu procjenjuje na čak 10 godina, uz pravilnu oralnu higijenu i redovne stomatološke preglede.

Cijena zubnog implanta zavisi od cjelokupne stomatološke slike pacijenta, prirode samog problema, krunice koju izaberete, kao i potrebnih tretmana prije i poslije ugradnje. Na osnovu 3D snimka vilice stomatolog određuje stanje i sve potrebne tretmane, pa u skladu sa tim se formira i cijena.

Kako kolagen utiče na zdravlje zuba?
Kolagen predstavlja glavni protein u tijelu koji se prirodno stvara u tijelu, ali njegova proizvodnja vremenom drastično opada, zbog čega je potrebno unijeti ga kroz hranu ili putem određenih napitaka koji će nam obezbijediti dovoljnu količinu ovog proteina vrlo važnog za zdravlje i fizički izgled.

Kao glavni protein, kolagen ima uticaj na gotovo sve funkcije i organe, ali je posebno važan za kvalitet i izgled kože, kose, noktiju, kostiju, ali i zuba i desni. Budući da je kolagen je glavni konstituent desni, njegov nedostatak u organizmu je jedan od faktora parodontotatije, odnosno oboljenja koje je praćeno upalom i krvarenjem desni, a u poodmakloj fazi neliječenog oboljenja dolazi i do povlačenja desni, rasklaćenja i naposljetku, gubitka zuba. Zato je vrlo važno djelovati preventivno i pružati svom organizmu dovoljnu količinu kolagena koju ne uspijeva sam da proizvede, a benefite ćete i osjetiti i vidjeti u ogledalu.

Preventiva je ključ – budimo odgovorni prema svom zdravlju
Zdravlje je najveće bogatstvo, ali nažalost, nije rijetkost da to bogatstvo shvatamo olako dok ga ne izgubimo. Doktori iz raznih medicinskih oblasti neprestano ukazuju na važnost preventivnih pregleda, redovnih kontrola i kontinuirane brige o zdravlju prije nego što se problem pojavi.

Na važnost preventivnih pregleda naročito ukazuju kardiolozi, što nije bez razloga. Kardiovaskularna oboljenja su među najčešćim i najzastupljenijim zdravstvenim problemima i najčešći uzrok smrti. Iz tog razloga je od velike važnosti da se obavljaju redovni kardiološki pregledi, kako bi se eventualne tegobe na vrijeme otkrile i medicinski tretirale.

Cijena kardiološkog pregleda zavisi od drugih usluga koje su vam potrebne poput EKG-a, ultrazvuka srca i ostalo. Najčešće možete naći paket ponude koje sadrže više usluga u okviru jednog paketa, po veoma pristupačnoj cijeni. Ipak, trebalo bi svi da imamo na umu da zdravlje nije polje na kojem treba štedjeti i da cijena bolesti može biti mnogo veća…

Izvor: B92

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -