NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Brušenje zuba - šta je brušenje zuba, zašto se brusi...

ZA PACIJENTE: Brušenje zuba – šta je brušenje zuba, zašto se brusi i kako se vrši brušenje?

- Advertisement -

Brušenje zuba je postupak u protetici pri kojem se smanjuje zub tako da na njega može da se navuče i fiksira zubna navlaka – krunica, faseta ili most.

Stomatolozi ga zovu preparacija zuba. Ukoliko brusimo jedan zub onda govorimo o kruni, a ukoliko je više zuba u pitanju onda je to most.

- Advertisement -

Šta je brušenje zuba?

Brušenje zuba je proces u kojem se uklanja određena količina zubne supstance s površine zuba kako bi se stvorio prostor za postavljanje protetskog rada kao što su krune ili fasete. Ovaj postupak omogućava da protetski rad savršeno odgovara obliku i veličini postojećih zuba.

- Advertisement -

Zašto se zubi bruse?

Postoji nekoliko razloga za brušenje zuba, uključujući estetske i funkcionalne potrebe. Estetski razlozi uključuju promjenu boje, veličine ili položaja zuba radi poboljšanja izgleda osmijeha. Funkcionalni razlozi mogu obuhvatiti popravku oštećenih zuba ili pripremu zuba za nosače mosta.

Priprema za brušenje zuba

Prije brušenja, stomatolog će obaviti temeljan pregled vaših zuba i, ako je potrebno, uzeti rendgenske snimke kako bi se utvrdila potreba za postupkom. Takođe, zubi se čiste od kamenca i naslaga prije brušenja.

Kako se brušenje vrši?

Brušenje se obavlja uz upotrebu lokalne anestezije kako bi se osigurala bezbolna procedura. Stomatolog koristi dijamantske borere i turbine, uz hladnu vodu za hlađenje zuba tokom procesa. Zubi se postepeno bruse do željenog oblika i veličine.

Trajanje brušenja

Vrijeme potrebno za brušenje zuba zavisi od broja zuba koji se obrađuju i složenosti postupka. Obično traje od 10 do 25 minuta po zubu.

Da li boli brušenje zuba?

Ne, brušenje zuba se obavlja nakon primjene lokalne anestezije, pa je proces bezbolan. Nakon postupka, možete osjećati blagu osjetljivost, ali to se obično smiruje u roku od nekoliko dana.

Nakon brušenja

Nakon brušenja, zubi mogu biti osjetljivi na hladno i toplo. Trebali bi izbjegavati ekstremno hranu ili piće prvih nekoliko dana. Redovno održavanje oralne higijene je ključno kako biste spriječili probleme i održali zdravlje zuba oko brušenih površina.

Privremeni zubi

U nekim slučajevima, privremeni zubi se postavljaju nakon brušenja kako bi zaštitili zube i omogućili normalno funkcionisanje dok se trajni protetski rad ne izradi.

Alternativa brušenju

U određenim situacijama, kao što su promjena boje ili manje korekcije, mogu se koristiti alternativne metode poput no-prep faseta ili bezbrušnih vinira.

Održavanje i higijena

Nakon postavljanja protetskog rada, važno je održavati dobru oralnu higijenu i redovno posjećivati svog stomatologa kako biste produžili trajnost protetskog rada i očuvali zdravlje zuba.

Važno je da se brušenje zuba obavi uz konsultaciju sa stomatologom kako bi se procijenila potreba za postupkom i razgovaralo o svim mogućim opcijama za poboljšanje vašeg oralnog zdravlja i izgleda osmijeha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -