NaslovnaWebinariNedostatak jednog zuba: prezervacija alveolarnog grebena ili imedijatna ugradnja implantata

Nedostatak jednog zuba: prezervacija alveolarnog grebena ili imedijatna ugradnja implantata

- Advertisement -

Poslije kraće pauze, portal www.stomatologija.me nastavlja sa serijom regionalnih webinara. Sedmi po redu je iz oblasti oralne hirurgije, a predavač će biti prof. dr Zoran Lazić.

Tema je “Nedostatak jednog zuba: prezervacija alveolarnog grebena ili imedijatna ugradnja implantata”.

- Advertisement -

Učesnici će tokom predavanja, između ostalog, moći da čuju:

“”Ugradnja dentalnih implantata u bezubi alveolarni greben predstavlja visoko predvidivu intervenciju praćenu visokom stopom uspjeha.

- Advertisement -

Sa razvojem implantologije došlo je do potrebe za postavljanjem implantata u klinički zahtjevnijim situacijima kao i potrebe za kraćim trajanjem implantološke terapije.

Ugradnja implantata neposredno nakon ekstrakcije zuba predstavlja jedno od rješenja na date zahtjeve.

Danas se razlikuju četiri osnovna tipa ugradnje implantata u odnosu na vreme proteklo od ekstrakcije zuba.

To su: 1. imedijatna ugradnja (u istom hirurškom aktu sa ekstrakcijom zuba), 2. rana ugradnja praćena mekotkivnim zarastanjem (nakon 4-8 nedelja od ekstrakcije), 3. rana ugradnja praćena djelimičnim koštanim zarastanjem (12-16 nedelja nakon ekstrakcije), 4. kasna ugradnja (više od 16 nedelja nakon ekstrakcije).

Imedijatna ugradnja implantata smanjuje broj hirurških intervencija i skraćuje vrijeme potrebno da se izvede cjelokupni tretman. Idealno trodimenzionalno pozicioniranje implantata, očuvanje alveolarne kosti i optimalna estetika mekog tkiva mogu biti postignuti ovom procedurom.

Postizanje visokog estetskog efekta je moguće nakon imedijatne ugradnje implantata.

Ukoliko ne postoje adekvatni uslovi za postavljanje implantata neposredno nakon ekstrakcije zuba preporučuje se prezervacija alveolarnog grebena uz ugradnju implantata u drugoj hirurškoj intervenciji nakon vremena potrebnog za zarastanje.

Upotreba regenerativnih procedura prati prezervaciju alveolarnog grebena, ali i imedijatnu ugradnju implantata.

Važno je odabrati odgovarajuću za svaki od slučajeva. Intraoperativno je neophodno odrediti dimenzije i oblik koštanog defekta nakon ekstrakcije zuba, i zatim donijeti odluku o pratećoj augmentacionoj proceduri.

Augmentacija čvrstih tkiva je moguća upotrebom autolognih koštanih transplantata, kao i koštanim zamjenicima različitog porijekla uz upotrebu barijernih membrana. Augmentacija mekih tkiva kako autolognim transplantatima tako i sintetskim je procedura koja je takođe često neophodna, pogotovo u estetskoj zoni.

Kada se pravilno postave indikacije, obje terapijske opcije predstavljaju predvidiv modalitet liječenja sa visokim procentom uspjeha”-

Predavanje je akreditovala Komora doktora stomatologije Republike Srpske sa 1 bodom, kao i Stomatološka komora Makedonije, takođe, sa 1 bodom.

Cijena predavanja je 70 eura bez PDV-a.

Napominjemo u pitanju je interaktivno predavanje, u kome će svi prisutni imati priliku da se uključe i direktno se obrate prof. dr Zoranu Laziću.

Broj mjesta je ograničen, pa zauzmi svoje mjesto na vrijeme, prijavom na kontakt formu ili jednostavnije na broj +38268851465 (radnim danima od 08 do 16h) ili putem e-maila: podrska.ms@stomatologija.me

Vidimo se 30. septembra od 18 sati!

Prijava za webinare

 

Verification

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -