NaslovnaIntervjuVađenje impaktiranih umnjaka je jedna od najčešćih oralnohirurških intervencija

Vađenje impaktiranih umnjaka je jedna od najčešćih oralnohirurških intervencija

- Advertisement -

Impaktirani zubi su oni koji ne izrastu u puni zubni luk, a razlog su najčešće postojanje nekog oblika fizičke barijere. Bilo koji zub može biti impaktiran ali najčešće su to umnjaci s obzirom da posljednji niču.

Uzrok impaktiranosti zuba je nedostatak prostora u kosti samog zubnog luka, gustoća kosti iznad krune samog zuba koja onemogućava erupciju tj. nicanje. Na temu impaktiranih umnjaka, razgovarali smo sa doktorom Predragom Jovičićem iz “Zavoda za stomatologiju Republike Srpske” iz Banjaluke.

Da našim čitaocima pojasnimo šta su to impaktirani umnjaci?
“Impaktiran umnjak (treći molar) je zub koji nije nikao zato što mu je normalan put nicanja ometen ili blokiran nekom preprekom, koja može biti neki drugi zub ili neka patološka tvorevina. Ukoliko je umnjak djelimično vidljiv u usnoj šupljini a djelimično pokriven mekim tkivom nazivamo ga djelimično izniklim zubom ili „poluimpaktiranim umnjakom“. Principijelno,bilo koji zub u vilici može ostati impaktiran ali su najčešće impaktirani gornji u donji umnjaci i jednako su zastupljeni u populaciji u oba pola”.

Koji su razlozi za njegovu pojavu?
Razlozi za izostajanje nicanja umnjaka i njihovu impakciju nisu u potpunosti razjašnjeni i mogu biti brojni:
-nedostatak prostora u zubnom luku je jedan od najčešćih uzroka
-prerani gubitak mliječnog zuba
-nepravilan položaj klice zuba
-ograničen rast vilica u antero-posteriornom pravcu
-fibrozna zadebljanja mukoperiosta,skleroza kosti i zadebljanja sluzokože
-prisustvo drugih impaktiranih i prekobrojnih zuba
-prisustvo odontoma,cista ili tumora
-udruženost sa nekim generalizovanim sindromima (Gorlinov sindrom,kleidokraijalna dizostoza)
-nasljeđe
-konzumiranje prerađene i mekane hrane”.

Kada se pojavljuju u ustima, u kom periodu života?
“Prije svega nicanje umnjaka je potpuno individualno.To su zubi koji posljednji niču u gornjoj i donjoj vilici, najčešće između 17. i 25. godine”.

Mora li svaki impaktiran umnjak da se vadi?
“Tretman impaktiranih zuba može biti usmjeren ka njihovom čuvanju i potpomaganju njihovog nicanja, vađenju ili se u pojedinim slučajevima od tretmana odustaje kada se procijeni da bi vađenje stvorilo veće probleme nego prisustvo samog impaktiranog zuba.
U skladu sa tim tretman impaktiranog zuba može biti usmjeren na:
-hirurško-ortodontski postupak
-profilaktičko vađenje
-terapijsko vađenje
-odlaganje tretmana ili odustajanje od tretmana

Koji ćemo od navedenih tretmana koristiti zavisi prvenstveno od procijene mogućnosti njihovog nicanja,starosti pacijenta,opšteg zdravstvenog stanja i prisutnih simptoma i patoloških promjena. Danas se ne preporučuje rutinsko vađenje impaktiranih zuba čim se dijagnostikuje njihovo prisustvo već se procijenjuje da li bi oni mogli da izazovu neku komplikaciju lokalnog ili opšteg karaktera i u skladu sa tim se odlučujemo na hiruršku intervenciju”.

Kakva je procedura vađenja i oporavak?
“Vađenje impaktiranih umnjaka je jedna od najčešćih oralnohirurških intervencija.Ona podrazumijeva stvaranje terapijskog plana na osnovu precizne dijagnoze,kliničkog pregleda,analize dostupnih radiograma,izbor i primjenu adekvatnih postupaka anestezije (lokalne ili opšte) i sam terapijski postupak (formiranje mukoperiostalnog režnja,uklanjanje kosti oko zuba,vađenje zuba iz alveole,toaletu i šivenje rane). Postoperativni oporavak je sličan kao i kod drugih oralnohirurških intervencija.

Najčešće postoperativne sekvele su bol i otok. Bol poslije vađenja impaktiranih donjih umnjaka je toliko uobičajen da se baš ova intervencija najčešće koristi kao model za ispitivanje analgetičkih svojstava pojedinih novih lijekova i postupaka. Mogu se javiti i druge komplikacije kao što su sekundarno krvarenje,infekcija, parestezija donje usne kod vađenja donjih umnjaka. U postoperativnom periodu savjetuje se korištenje nenarkotičkih analgetika ili nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. U slučaju kada je umnjak vađen usljed perkoronitisa preporučuje se postoperativna zaštita antibioticima u trajanju od minimum 5 dana, preporučuju se hladni oblozi spolja,u pojedinim slučajevima intramuskularno kortikosteridi, održavanje oralne higijene. Konci se uklanjaju za sedam do deset dana”.

Ukoliko se impaktirani umnjak ne izvadi, da li može da izazove probleme?
“Svaki impaktiran umnjak vremenom može dovesti do određenenih komplikacija i tada postoje nesumnjive indikacije za njegovo vađenje.Komplikacije koje impaktirani umnjak može da izazove su sljedeće:
-perikoronitis (upala gingive oko djelimično izniklog zuba)
-stvaranje parodontalnog džepa oko susjednog zuba
-karijes susjednog zuba
-resorpcija korijena susjednog zuba
-bol
-folikularna cista ili odontogeni tumor
-tjeskoba zubnog niza
Svakako da impaktirani umnjak može biti prisutan tokom cijelog životnog vijeka i da ne stvara tegobe pacijentu ali ukoliko se desi da izaziva neke od navedenih komplikacija neophodno ga je hirurški odstraniti”, zaključio je dr Jovičić.

Dr Predrag Jovičić rođen je 6. avgusta 1981. u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu. Srednju Zubotehničku školu je završio u Somboru, diplomirao 2007. na Stomatološkom fakultetu u Banja Luci, specijalizirao Oralnu hirurgiju 2013. na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Doktorant je na Medicinskom fakultetu u Banja Luci. Šef je službe za Oralnu hirurgiju u JZU „Zavod za stomatologiju Republike Srpske“ Banja Luka. Član je Komisije za etiku i deontologiju Komore doktora stomatologije Republike Srpske. Oženjen, otac dvoje djece.

Tekst je nastao u saradnji sa “Zavodom za stomatologiju Republike Srpske”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -