NaslovnaSavjetiVažnost brige o zubima i desnima tokom trudnoće

Važnost brige o zubima i desnima tokom trudnoće

- Advertisement -

Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na desni, uzrokujući njihovo krvarenje, osetljivost, otečenost i crvenilo. To se naziva „trudnički gingivitis“ ili bolest desni.

Gingivitis može dovesti do ozbiljnijih parodontalnih bolesti (desni i kostiju). Ovo može povećati rizik od drugih zdravstvenih stanja (npr. dijabetesa i srčanih oboljenja). 

Loše oralno zdravlje može uticati na opšte oralno zdravlje vaše bebe u razvoju. Istraživanja pokazuju da postoji veza između parodontopatije i rođenja prijevremeno rođenih ili beba male tjelesne težine. Ove bebe imaju veći rizik od razvojnih problema, astme, infekcija uha i mogu imati veći rizik od smrti odojčadi

Kako održati zdravlje zuba i desni tokom trudnoće

Na vaše zube može uticati ono što jedete i pijete, koliko često jedete i pijete, koliko dugo hrana ostaje na vašim zubima i koliko dugo se na vašim zubima nakuplja plak. Plak je lepljiv film koji sadrži bakterije (klice).

Da bi zubi i desni bili zdravi:

  • Perite zube najmanje dva puta dnevno pastom za zube koja sadrži fluor
  • Pažljivo očistite duž desni na mjestu gdje se lijepi plak
  • Svakodnevno čistite zube koncem
  • Pijte vodu između obroka i užine. Izbjegavajte često pijuckanje slatkih tečnosti i/ili kiselih pića
  • Jedite zdravu hranu i ograničite slatku hranu koja se lijepi za zube. Ako povremeno jedete slatkiše, pokušajte da ih jedete za vrijeme obroka
  • Perite zube nakon obroka i užine. Ako to nije moguće, isperite usta vodom ili ispirajte usta fluoridom
  • Nemojte pušiti, piti alkohol ili koristiti kanabis tokom trudnoće
  • Nastavite sa redovnom profesionalnom stomatološkom negom

Mučnina i povraćanje tokom trudnoće mogu ostaviti tragove želudačne kiseline u ustima koji mogu oštetiti zube. Nakon povraćanja, isperite usta vodom, ili mješavinom jedne kašičice sode bikarbone sa vodom. Ne perite zube 30 minuta. Možete koristiti tečnost za ispiranje usta sa fluoridom da osvežite usta i zaštitite zube.

Da li je bezbjedno tražiti profesionalnu stomatološku njegu u toku trudnoće

Briga o zubima i desnima tokom trudnoće važan je dio zdrave trudnoće.

Redovno čišćenje zuba i pregledi bezbjedni su u bilo koje doba trudnoće. Obavezno recite svom stomatologu ili zubnom higijeničaru da ste trudni. Svaki bol, otok ili infekcija u ustima trebaju se odmah tretirati kako biste vi i vaša beba bili zdravi.

Da li su rentgenski snimci, lokalni anestetici i ljekovi bezbjedni

Rentgenski snimci zuba i lokalni anestetici za liječenje zuba mogu se bezbjedno obezbijediti tokom trudnoće. Ako su potrebni rendgenski snimci, olovna pregača koja se koristi u stomatološkoj ordinaciji će zaštititi vas i vašu bebu.

Možda će vam biti potrebni određeni ljekovi za liječenje zuba, pa je važno da vaš stomatolog zna da ste trudni. Provjerite kod svog farmaceuta, zubara i/ili zdravstvenog radnika koji su ljekovi bezbjedni tokom trudnoće.

Šta učiniti da zubi bebe budu zdravi

Zubi vaše bebe su potpuno formirani prije rođenja, ali nisu vidljivi dok ih desni prekrivaju. Možete pomoći svojoj bebi da razvije jake zube i kosti jedući zdravu hranu tokom trudnoće i uzimajući dovoljno kalcijuma i vitamina D. Da biste spriječili prenošenje bakterija u usta vaše bebe:

  • Perite i čistite zube koncem svaki dan
  • Koristite drugu kašiku za testiranje bebine hrane i izbjegavajte dijeljenje četkica za zube
  • Ako ste odlučili da koristite dudu, očistite je vodom i sapunom umesto usta
  • Posjetite zubara najmanje dva puta godišnje

Izvor: healthlinkbc.ca

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -