NaslovnaObavještenjaUpoređena sposobnost prodiranja u dentin materijala za punjenje kanala i metode obturacije

Upoređena sposobnost prodiranja u dentin materijala za punjenje kanala i metode obturacije

- Advertisement -

Poznato je da neki mikroorganizmi mogu prodrijeti u dentinske tubule i ponekad čak i preživjeti endodontska rješenja za efikasnu irigaciju.

U ovoj fazi je upotreba sredstva za zatvaranje kanala korijena zuba presudno važna za uklanjanje mikroorganizama unutar tubula kako bi se postigla efikasna antimikrobna aktivnost.

Foto: rsme.dental-tribune.com

Istraživački tim sa Univerziteta Kirikkale istraživao je dubinu prodiranja četiri materijala za zatvaranje kanala korijena zuba koristeći različite metode zatvaranja kako bi se utvrdilo koji je najefikasniji.

Za in vitro studiju, 84 jednokorijenska zuba instrumentirana su obrtnom turpijom F4 ProTaper Universal i ispunjena AH26 i AH Plus (Dentsply DeTrey), RealSeal (SybronEndo) i MTA Fillapex (Angelus) koristeći hladnu bočnu kondenzaciju i tehniku obturacije jednostrukim konusom.

Foto: thefix.com

Nakon toga su korijeni presječeni uzdužno i pripremljeni za skeniranje elektronskim mikroskopom za procjenu maksimalne i minimalne dubine prodiranja materijala u dentinske tubule na apikalnoj, srednjoj i cervikalnoj trećini, a izračunata je i prosječna dubina prodiranja zaptivača.

Rezultati pokazuju da ne postoji statistička razlika između metoda obturacije. Međutim, među samim materijalima, na AH26 su značajno uticale različite metode zatvaranja. Takođe, rezultati su otkrili značajnu razliku između korijenskih trećina.

Foto: iconscout.com

AH26 i RealSeal zaptivači imali su najviše vrijednosti prodiranja sa hladnom bočnom kondenzacijom, odnosno tehnikama obturacije sa jednim konusom. Metoda obturacije nije uticala na stepen prodiranja materijala.

RealSeal je pokazao bolju sposobnost prodiranja od ostalih zaptivača. Apikalna trećina korijena u svim grupama pokazala je najmanju dubinu prodiranja. U intervjuu za Dental Tribune International, koautor studije dr Ali Turkyilmaz rekao je:

“Nalazi naše studije uglavnom su bili slični onima iz literature i u velikoj mjeri podržavaju one iz prethodnih studija. Još jednom smo naglasili sposobnost dubokog prodiranja RealSeal zaptivača. Drugi rezultat je taj što je zaptivač korijenskih kanala nove generacije (MTA Fillapex) postigao povoljan ishod u pogledu penetracije“.

Foto: dreamstime.com

Dr Turkyilmaz je nastavio rekavši da ova studija pruža osnovu za dalja istraživanja kako bi se istražilo u kojoj mjeri prodiranje MTA Fillapex-a i / ili RealSeal-a dostiže do bakterija smještenih u dentinskim tubulima.

To bi moglo uključivati konfokalno skeniranje ili sličnu tehniku i moglo bi dovesti do pronalaženja najbolje tehnike obturacije za veći prodor ovih materijala za punjenje kanala korijena zuba.

Studija pod naslovom “Comparison of dentin penetration ability of different root canal sealers used with different obturation methods”, objavljena je 31. jula 2020. godine u časopisu „Microscopy Research and Technique“.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -