NaslovnaLiteraturaMenadžment u zdravstvu

Menadžment u zdravstvu

- Advertisement -

Svaki poslovni sistem, a to znači i sistem koji se bavi procesima zdravstvene zaštite, gdje spadaju klinički centri, bolnice, domovi zdravlja i svi vidovi privatne prakse u zdravstvu, se nalaze pod neprekidnim uticajima raznovrsnih sila okruženja.

Da bi sistem ovladao njima i ispunio svrhu svoga postojanja, neophodne su koordinirane aktivnosti menadžmenta. Te aktivnosti su suština upravljanja kako domom zdravlja tako i privatnom stomatološkom praksom.

- Advertisement -

Na isti način svaki čovjek pravi izbor za svoj lični i profesionalni život. Svakim danom planiraju se aktivnosti za taj dan i organizuju resursi koji će biti potrebni da se taj plan ostvari.

Skoro da nema porodice u kojoj se pred jutarnji odlazak na posao, ne delegiraju određene aktivnosti pojedinim članovima domaćinstva uz potrebni stimulans da se aktivnosti i realizuju.

- Advertisement -

Pojedinci obično nisu toga svjesni, ali to je tipična dnevna rutina koja obuhvata nekoliko osnovnih funkcija upravljanja.

Teorije koje se bave izučavanjem menadžmenta, kako u svjetskoj, tako i u domaćoj literaturi, navode pet osnovnih funkcija procesa upravljanja: planiranje, organizovanje, delegiranje, rukovođenje i kontrola.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -