NaslovnaIntervjuU saradnji sa Stomatološkim fakultetom u Sarajevu, pokrećemo dualni studij za sticanje...

U saradnji sa Stomatološkim fakultetom u Sarajevu, pokrećemo dualni studij za sticanje diplome dentalni higijeničar

- Advertisement -

Stomatološka komora Federacije Bosne i Hercegovine osnovana je krajem juna 2000. godine u Sarajevu. Od tada do danas, svakodnevno bori se da se popravi položaj stomatologa, da riješi probleme koje imaju i da kako struka dobiju statu u društvu koji zaslužuju.

Istovremeno, pokušavaju i da riješe neke od gorućih pitanja. Jedno od njih je nedostatak zubnih higijeničara. To bi uskoro moglo da se riješi na zadovoljavajući način u saradnji sa Stomatoloških fakultetom iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Novo u Stomatološkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, osim redovnih aktivnosti, je u saradnji sa Stomatološkim fakultetom u Sarajevu, pokretanje dualnog studija za sticanje diplome dentalni higijeničar. Na ovim prostorima to još uvijek nema niti jedan fakultet, bilo je u Beogradu, ali oni su ugasili taj studij, a iz kojih razloga ne znam. Mislim da zakonodavstvo nije prepoznalo struku. Mi ćemo u Federaciji Bosne i Hercegovine pokušati da to izvedemo do kraja, da se popuni vakum u prostoru između stomatološke sestre i stomatologa. To je nešto novo na čemu sada radimo”, rekao je za naš portal prim. dr Mirsad Tokić, predsjednik Stomatološke komore Federacije BiH.

Stomatolozi se i u Federaciji Bosne i Hercegovine susreću sa nedostatkom stomatoloških sestara. Problem koji muči cijeli region.
“Naravno da je to problem kao i svugdje u region, jer mi upotno govorimo da zakonodavac nije prepoznao, a to je u stvari vlast, država, neko ko odlučuje o upisnim kvotama na fakultetima, srednjim školama… U posljednje vrijeme se nešto događa, osnovana je srednja zubo-zdravstvena škola u Kiseljaku. Gdje se akcenat stavlja na školovanje stomatoloških sestara. U Sarajevu, u zubo-tehničkoj školi, se umjesto jednog, sada upišu dva ili tri razreda godišnje, tako da se na taj način proba da se ta praznina popuni”.

Posljednjih godina dosta se ulagalo u edukaciju, a uskoro će SKFBiH dobiti svoj kutak za organizovanje predavanja, kurseva…
“Kvalitetne edukacije nema bez ulaganja. Stomatološka komora Federacije Bosne i Hercegovine upravo završava izgradnju i opremanje jednog malog edukativnog centra. Namjerno kažem mali iz tog razloga što će se u tom centru obučavati naše mlade kolege na sticanju znanja i vještina u malim grupama na živim uzorcima. To je nešto čemu stremi čitava Ebropa, pa tako i mi. To je ono čime smo sada preokupirani mimo, normalno, redovnih edukacija koje imamo. Imamo svoj časopis koji izdajemo”.

Osim toga, izdaje se i časopis.
“Naš časopis je Dental Tribune, mi imamo licencu za Dental Tribune koji izlazi u Evropi, kao brendirani stomatološki časopis u kome se oglašavaju poznati brendovi u stomatologiji od naučnika, preko proizvođača stomatoloških materijala…”

Saradnja sa Stomatološkim fakultetom u Sarajevu nije na zadovoljavajućem nivou, ali ide se ka tome da se nađe rješenje koje će zadovoljiti obje strane.
“Nažalost u Sarajevu nemamo saradnju sa fakultetom onoliko koliko bismo mi željeli. Šta je razlog, iskreno je znam. Nastojaćemo da u budućnosti popravimo taj odnos, ali sad za sad je tako. Imamo bolju saradnju sa fakultetima u Banjaluci i Foči, nego Sarajevu. Mislim da ćemo to ispraviti i da smo na dobrom putu da to riješimo”.

Stomatološki fakultet u Sarajevu

Ono na šta su posebno ponosni u Stomatološkoj komori Federacije Bosne I Hercegovine je produbljivanje saradnje sa Komotom doktora stomatologije Republike Srpske.
“Saradnja je na jednom zavidnom nivou, jer komore su strukovna udruženja koja žele da zaštite, prije svega, struku. Ne bi trebalo da bude politike, a čim nema politike, ta udruženja bi trebala da budu na jednoj zavidnoj razini. Na šta smo posebno ponosni, moj kolega Haris Demirović, čija je to ideja bila, i ja, da napravimo specijalne odnose o uzajemnoj saradnji sa Komorom doktora stomatologije Republike Srpske. U julu smo napravili jedno fino druženje u Banjaluci, gdje smo potpisali taj sporazum o međusobnoj saradnji, koji podrazumijeva proširenje saradnje u svim oblastima, da se naslanjamo jedni na druge, da nastupamo zajedno kao jedno tijelo pred trećim licima, tu mislim na Evropu, ostale komore…”, zaključio je dr Tokić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -