NaslovnaRiječ stomatologaTri najvažnije stvari koje bi trudnice trebalo da znaju o oralnom zdravlju...

Tri najvažnije stvari koje bi trudnice trebalo da znaju o oralnom zdravlju djece

Period trudnoće, kao i period ranog djetinjstva su izuzetno osjetljivi i važni periodi, kada je neophodna adekvatna edukacija o specifičnostima, značaju i načinima održavanja oralnog zdravlja.

S obzirom na veliku rasprostranjenost karijesa u ranom djetinjstvu u našoj populaciji, smatra se da se sa edukacijom majki o načinima i značaju oralnog zdravlja treba početi još tokom trudnoće.

Foto: utswmed.org
- Advertisement -

U sprovedenoj anketi među trudnicama dobili smo podatke da njih čak 60 odsto smatra da sa pranjem zuba treba početi tek nakon treće godine života dejteta.

Taj stav je pogrešan i predstavlja veliki rizik za nastanak karijesa ranog djetinjstva kod djece.

Naime, sa pranjem zuba treba započeti već sa pojavom prvog zuba u ustima, a već nekoliko dana nakon rođenja djeteta treba početi sa brisanjem njegovih usta nakvašenom sterilnom gazicom, ili specijalno dizajniranim naprscima za tu namjenu.

Samo je 30 odsto roditelja bilo obaviješteno da na prvi stomatološki pregled treba dovesti diete do navršene prve godine života. Ovo je veoma važno i predstavlja zvanični stav struke.

Foto: babycenter.com

Rani pregledi su važni da bi se na njima edukovali sami roditelji, i da bi se na vrijeme uočile i korigovale eventualne nepravilnosti u rastu i razvoju.

Takođe, važno je dijete dovesti na preventivni pregled dok nema nikakve probleme, da bi se sprovele potrebne zaštitne mjere i smanjio nivo rizika za nastanak karijesa.

Ono što je dobro, jeste da je većina ispitivanih trudnica svjesna i upoznata sa činjenicom da se karijes i oboljenja desni mogu spriječiti.

Ali podatak koji zabrinjava je da čak 20 odsto budućih mama smatra da mliječni zubi nisu važni. Mliječni zubi su veoma važni za oralno i opšte zdravlje djece.

Foto: gentlecaredentistry.org

Omogućavaju djeci pravilanu ishranu, govor, gutanje, izgled i razvoj stalnih zuba u adekvatnoj sredini.

Zanemarivanje zdravlja mliječnih zuba može dovesti do velikih posljedica loših po opšte zdravlje. To sve može da uzrokuje djetetu bol, nelagodnost, nepravilan govor, manjak samopouzdanja, takođe može ometati razvoj stalnih zuba.

Oralno zdravlje majke je veoma važno za bebu, još od momenta začeća. Neophodno je da se buduće majke još u trudnoći upoznaju sa značajem i načinima održavanja oralnog zdravlja kod beba i male djece, u cilju prevencije oralnih oboljenja.

Izvor: Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -