fbpx
NaslovnaSavjetiZubna senzitivnost - šta je i zbog čega se javlja

Zubna senzitivnost – šta je i zbog čega se javlja

- Advertisement -

Jesu li vam zubi osjetljivi na tople i hladne senzacije? Kad perete zube, osjetite li snažnu bol na samom spojištu zubnog mesa i gleđi?

Rijetki su oni koji nikada nisu osjetili ovakve i slične simptome. Ako su oni učestali, vrijeme je da se javite stomatologu i otkrijete u čemu je problem.

Foto: dentalstudio.sg/

Zašto su zubi jako osjetljivi?
Postoje mnogi razlozi zašto su zubi osjetljivi. Najčešći razlog je unutrašnja struktura zuba, odnosno dentin koji je mekši nego gleđ i koji u svom sastavu ima na hiljade kanalića koji idu prema živcu zuba i iritiraju ga.

Takva izloženost dentina izaziva jake senzacije na hladno i toplo.

Što uzrokuje zubnu senzitivnost?
*Zubni karijes
*Puknuti ili napukli zub
*Istrošena gleđ
*Istrošen zubni ispun
*Povlačenje zubnog mesa

Foto: pvcompletedentistry.com

*Bolesti zubnog mesa
*Agresivno pranje zuba tvrdim četkicama
*Ispijanje velikih količina gaziranih pića, sode bikarbone i limuna
*Škripanje i bruksizam
*Agresivno kućno izbjeljivanje bez stručnog nadzora

Šta napraviti ako imam jako osjetljive zube?
Prvo i osnovno, treba da odete na pregled kod stomatologa kako bi se ustanovio uzrok senzitivnosti. Ako je to karijes, napuknuti zub ili frakturirani zuba, tada stomatolog treba da zaliječi problem kompozitnim ispunom.

Foto: vanguardurgentdentalcare.com

Ako su senzacije uzrokovane istrošenom gleđi zbog četkanja zuba tvrdom četkicom, abrazijom, škripanjem ili lošim navikama, tada se terapija nastavlja premazivanjem desenzitirajućim tekućinama i preporučuje se da se nastavi da četkanje mekanim ili ultra mekanim četkicama.

Ako pacijent konzumira gazirana pića i zube četka sodom bikarbonom i koristi previše sredstva za izbjeljivanje, gleđ zuba se može potpuno uništiti. Ako se to dogodi, jedini način je napraviti keramičke krune na svim zubima.

Izvor: ordinacija MDDent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -