NaslovnaObavještenjaToronto most – šta je, od čega se sastoji I kada se...

Toronto most – šta je, od čega se sastoji I kada se postavlja

- Advertisement -

Trajna proteza Toronto most konstruisana je i izrađena prvi put u Švedskoj. Fiksira se na implantate. Sastoji se uglavnom od 12 zuba (za 1 luk) povezanih s malim komadom vještačke desni koji formira takozvanu “okovratnik”.

Proteza na Toronto mostu trajno je pričvršćena na prethodno postavljene implantate, što je prednost u odnosu na druga protetska rješenja, jer je većina trajnih rastvora zacementirana.

Od čega se sastoji Toronto most?

Unutrašnja struktura proteze napravljena je od smješe hroma i kobalta, dok je kućište, tj. ono što vidimo spolja, napravljeno od kompozitnih materijala, metalo-keramike ili cad/cam cirkonijum keramike. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, Toronto most je lagan, fleksibilan i ima efekat prirodnih zuba.

Pričvršćivanje Toronto mosta odmah nakon postavljanja implantata moguće je zbog male težine. Trajna proteza na implantatima, Toronto most, savršeno simulira prirodne zube, a u poređenju sa drugim protetskim rkešenjima značajno poboljšava žvakaće i fonetske funkcije.

Zašto su nam potrebne vještačke desni?

Vještačke desni, koje su sastavni deo trajne proteze na Toronto mostu, imaju veoma važne funkcije:

*eliminišu efekat osmijeha „dugačkih zuba“.

*zahvaljujući upotrebi ove vrste „prirubnica“, lako je „pokriti“ implantate koji nisu pričvršćeni aksijalno, pod pravim uglom.

Foto: drVlada

*ponekad se dogodi da stomatolog, u potrazi za najkvalitetnijim koštanim tkivom, bude primoran da implantate implantira malo sa strane desni. Ovo nije problem, jer vještačke desni efikasno pokrivaju takav implantat

Pacijenti se često brinu da će vještačke desni biti vidljive kada se široko smješkaju. O tome ne treba da brinu, jer se desni nalaze iznad crte osmijeha, to jest, čak i sa širokim osmijehom, ne postoji mogućnost da se vidi “linija” gdje se veštačke desni “naslanjaju” na prirodne.

Kada se postavlja?

Kod nekih pacijenata nakon implantacije mora da prođe neko vreme do konačne ugradnje Toronto mosta. Naravno, za vrijeme čekanja pacijentu se obezbjeđuje privremena proteza.

Izvor: dr Vlada

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -