fbpx
NaslovnaSavjetiTop pet prijatelja i neprijatelja naših zuba

Top pet prijatelja i neprijatelja naših zuba

Jaki zdravi zubi veliki su luksuz u današnjem svijetu šećera i vještačkih zaslađivača, a naša briga za stanje zuba sasvim je prirodna. Znamo da prekomjerno konzumiranje slatkiša može dovesti do karijesa, a zavisnost od kofeina može prouzrokovati neugledne fleke.

Foto: freepik.com

Na sreću, postoje proizvodi koji nisu samo sigurni za zube, već i vrlo korisni. Jutarnja i večernja rutina pranja zuba obavezna je i o tome nema zbora, ali oni se mogu čistiti i na drugi način. Prema stomatolozima, čišćenje usta određenim proizvodima odličan je način za prevenciju karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Predstavljamo vam „prirodne četkice za zube”!

- Advertisement -

Jabuke
Jedna jabuka dnevno i možete zaboraviti na zubara – ova fraza postala je svojevrsna izreka i čvrsto je pamte svi kojima je stalo do blistavog osmijeha.

„Vlaknasta kora jabuka pomaže u čišćenju zuba i djeluje kao prirodni masažer desni. Sočna pulpa takođe će pomoći u uklanjanju ostalih ostataka hrane između zuba. Naravno, ponekad se čak i komadići pulpe jabuke zaglave, stoga ne zaboravite na konac”, objašnjava britanska stomatološkinja Sakina Sajed.

No, ona upozorava da jabuka sadrži prilično visok udio prirodnih šećera, pa nakon konzumiranja vrijedi isprati usta.

Zeleniš i salate
Kelj, spanać i celer savršene su opcije za grickanje. Sadrže puno vlakana, a istovremeno su niskokalorične, sjajno uklanjaju ostatke hrane između zuba i, štaviše, sadrže kalcijum koji je toliko važan za jake zube.

„Privoljeti djecu da jedu dovoljno zelenog povrća može biti izazov, ali jedna od opcija je da u sendvič dodate kelj ili spanać umesto uobičajene zelene salateˮ, poručuje Sajed.

Šargarepa
Voće i povrće vlaknaste strukture dobro je za zube, ali šargarepa ima još nekoliko prednosti. Hrskavo povrće zahtijeva više napora pri žvakanju, što podstiče lučenje pljuvačke, što prirodno čisti zube. Osim toga, šargarepa je bogata vitaminima B grupe, koji sprečavaju razvoj gingivitisa – upale desni.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi se već dugo nazivaju superhranom zbog visokog udjela zdravih masti i proteina, ali su korisni za zube na isti način kao i šargarepa – pojačan proces žvakanja podstiče lučenje pljuvačke. Osim toga, orašasti plodovi su bogati kalcijumom.

Sir
Ovo je prilično kaloričan proizvod, a kada ga koristite, trebalo bi znati mjeru. Ali, ako ne jedete previše sira, mali komadić će biti jako dobar za vaše zube.
„Sir je bogat fosfatom i kalcijumom, koji jačaju zube i kosti te pomažu u ravnoteži pH u ustima. A to znači manje kiseline koja oštećuje gleđ i manje bolesti u ustima”, kaže Sajed.

Za kraj, izdvojićemo i proizvode koje treba izbjegavati, a to su: slatkiši, alkoholna i gazirana pića, sokovi i čips. Razlozi su jasni, i svode se na prevelike količine šećera koja stvara karijes, te lučenje kiseline i činjenice da zubi poprimaju tamnu neželjenu boju.

Izvor: Dnevno

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -