NaslovnaObavještenjaTeleskop proteza

Teleskop proteza

- Advertisement -

Teleskop proteza je poseban oblik djelimične proteze. Sastoji se od odvojivog i fiksnog dijela. Prirodni zubi koriste se u teleskopskoj protezi kao držač. U tu svrhu prekriveni su takozvanim unutrašnjim teleskopima, koji su zacementirani kao krunice čvrsto na zubima (uporni zubi).

Vanjski teleskopi sjede na uklonjivom dijelu teleskopske proteze. Kad pacijent umetne uklonjivi dio proteze, vanjski i unutrašnji teleskop kliznu jedni drugima poput članova teleskopa. Proteze temeljene na ovom principu konstrukcije optimalno su usidrene u zubima.

Foto: Facebook/Saradent Dental Clinic

Prednosti teleskopske proteze
Teleskopska proteza može se produžiti prema potrebi za gubitkom dodatnih zuba do pune proteze. To olakšava, posebno starijim osobama kojima je teško prilagoditi se protezi, prilagodbi stranom tijelu u ustima. Uklonjivi dio proteze olakšava čišćenje, pružajući joj duže „vrijeme preživljavanja“ od uobičajenih proteza.

Zahvaljujući kombinovanom sistavu unutrašnje i vanjske krunice, teleskopska proteza osigurava čvrsto držanje prilikom žvakanja i govora, bez potrebe za velikom i neugodnom nosivom površinom.

Foto: centrodent.hr

U gornjoj vilici teleskopske proteze može se izostaviti u nekim slučajevima prilično palatalna ploča, što mnogi pacijenti smatraju ugodnijom. Budući da teleskopska proteza ne zahtijeva vidljiva pomagala za učvršćivanje, kao što su žice ili spajalice, to je i estetski ugodan oblik proteze.

Nedostaci teleskopske proteze
Najveći nedostatak su vjerovatno relativno visoki troškovi jedne teleskop proteza, To posebno proizlazi iz činjenice da se za zub moraju napraviti dvije krunice. Uz to, priprema zahtijeva apsolutnu preciznost rada zubnog tehničara.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -