NaslovnaIntervjuDigitalizacija nam, obzirom na niže cijene usluga, može otvoriti vrata bržem razvoju...

Digitalizacija nam, obzirom na niže cijene usluga, može otvoriti vrata bržem razvoju dentalnog turizma

- Advertisement -

Stomatološka ordinacija Dentitio osnovana je 2008. godine, kao mala ordinacija u Domu zdravlja u Ulcinju od samo 16 kvadrata. Danas je to jedna prelijepa odrinacija, opremljena najsavremenijom opremom i tehnologijom I saveoma ljubaznim osobljem.

Ranije su posjete stomatologu iziskivale mnogo vremena, danas je to sasvim drugačije. Kako danas izgleda posjeta stomatologu, objasnila je doktorka Esa Kapidani.

“Danas pacijenti žele minimalno posjećivati svog stomatologa prilikom stomatoloških zahvata. Zato Dentitio danas omogućava “same day dentistry” ili “one day dentistry”, a to podrazumijeva izradu zubnih nadoknada tokom samo jedne posjete pacijenat stomatologu. Zubne nadokande ili zubne elemente, kao što su inley, onley ili fasete koje su danas aktuelne, rade se samo za jedan dan, tokom samo jedne posjete”, istakla je dr Kapidani.

Kako to izgleda uzimanje otiska danas?
“Posjedujemo skener Trios 3Shape i odmah nakon skeniranja, naši pacijenti na monitoru mogu da vide sljam svojih zuba i lakše razumiju i prihvate plan terapije”.
Nema onog grubog otiska kako je nekada bilo?
“Nema otiska, nema probe. Ako, recimo, pacijent uđe u ordinaciju u 9 sati, izađe u 11 sa sjajnom bezmetalnom keramičkom krunicom”.

Mnogi stranci dolaze u Crnu Goru kako bi uradili zube. Recimo krunice su jako popularne što govori o tome da kvalitet krunica kod nas nije lošiji, ali cijene jesu niže. Kako se kod vas u ordinaciji vrši izrada krunica?

“Kada završimo preparaciju ili brušenje zuba, slijedi skeniranje I za veoma kratko vrijeme imamo idealan otisak na kome mi možemo da dizajniramo, takođe digitalno na računaru, krunicu. Nakon toga, dizajn u digitalnom format šaljemo u mašinu za frezovanje keramike, koja predstavlja jedan 3D štampač. Ova mašina iz keramičkog otiska, izreže velikom preciznošću baš to što smo mi dizajnirali. Ako se desi greška od osam mikrona, mašina to prepozna i ponavlja procedure.

Najvešću i neke prednosti cirkonijum keramičke krunice, a to su izuzetan estetski efekat, kompjuterska preciznost izrade, smanjena iritacija desni i visok stepen čvrstoće. Cirokonijum je jedan od najtvrđih materijala i prvenstveno se upotrebljava u svemirskim tehnologijama i u potpunosti je kompatibilan sa organizmom i ne izaziva nikakvu vrstu alergijskih reakcija. Digitalizacija, obzirom na niže cijene usluga, može nam otvoriti vrata bržem razvijanju dentalnog turizma, jer za Zapadom ne zaostajemo ni po čemu, jer se stomatološke usluge pružaju na visokom nivou i to treba iskoristiti. Jedina razlika je u tom što su cijene kod nas višestruko povoljnije”, zaključila je dr Kapidani

Izvor: Mondo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -