Naslovna Savjeti Šta se desi kada ne operemo zube pred spavanje?

Šta se desi kada ne operemo zube pred spavanje?

Svakome se u životu desi da se taman namjesti u krevetu, želi da zaspi i onda se sjeti da nije oprao zube.

I mrziće vas da ustanete, mrziće vas mnogo, ali postoji razlog zašto moramo da ih operemo pred spavanje.

Kada legnete, a da prije toga niste oprali zube, spavaćete sa tolikom količinom bakterija u ustima, da se to može uporediti sa prljavom sudperom.

Foto: creativemarket.com

Kako je to moguće? Pa svaki put kada jedete, bakterije koje po svojoj prirodi obitavaju u usnoj duplji se takođe hrane.

I kao i svaki živi organizam, i ove bakterije poslije obroka izlučuju toksične materije. Ove materije su toliko kisele po svom sastavu, da nagrizaju zubnu gleđ, izazivajući propadanje korijena i karijese.

Ako zaspimo sa neopranim zubima, plak postaje tvrđi i kalcifikuje se oko zuba a kada se to desi, samo profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa može da ga ukloni.

Ali ako se to ne učini, situacija postaje još gora, jer desni vide plak kao infekciju pa se imuni sistem aktivira da se brani od te infekcije, što dovodi do uništavanja zdravog tkiva koje čini potporni aparat zuba, i desni počinju da se povlače.

Zapaljenski proces je u suštini dobar alarm da nešto nije u redu i da je potrebno reagovati, ali ako se ignoriše dovoljno dugo, može izazvati veliku štetu, jer hronična upala u usnoj duplji sa vremenom može dovesti do velikih zdravstvenih problema, kao što su gubitak sluha, demencija i bolesti srca.

Foto: drgsmiles.com

Naravno, ovo se neće dogoditi ako samo jedno veče ne operete zube, ali ako vam to postane navika, sa vremenom su i ove najgore posljedice moguće.

Zato uvijek odvojite makar dva minuta da pred spavanje operete zube i očistite ih koncem, ili u najgorem slučaju, makar isperite usta antiseptičkom vodicom, jer će to da vam obezbijedi zdravije i ljepše zube i da vas poštedi nepotrebnog bola koji neadekvatna oralna higijena može da donese u budućnosti.

Izvor: ordinacija Smile Dent

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -