NaslovnaSavjetiŠest mitova o bebinim zubima

Šest mitova o bebinim zubima

- Advertisement -

Još uvijek postoji dosta konfuzije oko toga šta učiniti kad bebi počnu da rastu zubi na, otprilike, šest mjeseci po rođenju. Ono u čemu su stomatolozi jedinstveni jeste da dijete morate povesti na prvci pregled prije neko što proslavi prvi rođendan. Prevencija je najbolji lijek, pa otuda je važno da se to ispoštuje.
Dječji zubi nisu toliko važni
Osnovni zubi vaše bebe su privremeni i na kraju će ispasti. Međutim, one imaju mnogo funkcija koje.
– Zubi bebe su neophodni za ishranu i dobijanje pravilne ishrane, za strukturu lica i za držanje prostora za odrasle zube da niknu pravilno. Ako se zub izgubi prerano zbog propadanja, drugi zubi mogu da se pomeraju, tako da nema dovoljno prostora da odrasli zubi niknu na pravi način. Drugi razlog zbog kojeg su ti sićušni zubi važni – razvoj govora vaše bebe. Trebaće joj zubi da bi na kraju proizvela zvuke kao što su i, d i š – kaže doktorka Homa Amini, šefica pedijatrijske stomatologije u „Nationvide Children’s Hospital“ u Kolumbusu (Ohajo).

Homa Amini

Zubi mogu učiniti vašu bebu bolesnom
– Iako ste možda čuli da nicanje zuba uzrokuje dijareju, groznicu i čitav niz drugih problema, nedavna istraživanja pokazuju da su svi simptomi zapravo prilično blagi. Iritacija, slinjenje i razdražljivost desni su najčešći simptomi povezani sa zubima, prema nedavnoj studiji iz pedijatrije. Kod nekih beba može doći do blagog porasta temperature. Međutim, prava groznica (37 ili viša) nije povezana sa zubima – kaže doktor Džej Miler, predsjednik Američke akademije za dječju stomatologiju (AAPD).
Treba jednom dnevno prati zube bebe
Dva puta na dan je bolje.
– Potrebno je otprilike 24 sata da film bakterija koji uzrokuje karijes, koji se obično naziva plak, izgradi dovoljno snage da ošteti strukturu zuba. Malo je vjerovatno da će bilo koja osoba – dijete ili odrasla osoba – ukloniti sve pakterije jednim pranjem dnevno. Stoga preporučujemo četkanje dva puta dnevno, kako bi se poboljšala vjerovatnoća potpunijeg uklanjanja plaka – ističe doktor Miler.
Prije nego što bebi krenu da niču zubi, očistite joj usta i desni desni vlažnim krpama. Kada izbije prvi zub, prelazi se na malu, mekanu četkicu za zube.

Džejd Miler

Upotreba fluoridnih pasti za zube je štetno
– Mala količina, veličine zrna pirinča, je sve što vam je potrebno. Koristite istu tehniku četkanja koju upotrebljavate vi. Četkicu za zube stavite na liniju desni djeteta i četkom u malim krugovima pređete dio svakog zuba. I još uvek ne brinite o zubnom konacu: možete sačekati da ima dva zuba koji se dodiruju pre nego što krene da koristite konac – objasnio je Miler.
Beba ne treba da ima pastu za zube
Djeca ne bi trebalo da imaju pastu za zube sa fluorom sve dok ne navrše dvije godine. Ovo je nekada bila misao, ali stručnjaci sada savetuju da se upotrebljava pasta za zube sa fluorom od samog početka.
– Fluorid značajno smanjuje šanse za propadanje – naglasio je doktor Miler.
Razlog za priče da dijete ne treba da ima pastu za zube dok su mala je u tome što, navodno, utiče na izgled zuba, izaziva bijelu mrlju, a mala djeca su sklona da je i gutaju. Roditelji se često pitaju da li bi trebali da koristiti pastu za zube sa natpisom “beba”.
– Ako je pasta za zube obilježena bebom, nema fluorida, onda ona ne pruža nikakve koristi od prevencije kaviteta. Tehnički, svaka pasta za zube sa fluoridom će imati istu koncentraciju fluorida, ali ukus dječije zubne paste može biti prijatniji. Vi svakako želite da izbjegnete da djeca koriste paste za zube za odrasle, koje imaju dodatne sastojke kao što su bijeljenje ili kontrola zubnog kamenca – objasnila je doktorka Amini.

Džil Laski

Bebe ne mogu dobiti karijes
– Ako imate zub, može dobiti karijes – kaže Džil Laski, pedijatrijski stomatolog iz Los Anđelesa.
Iako će zubi vaše bebe na kraju pasti, to ne znači da je raspadanje mali ili privremeni problem.
– Ako se ne liječi, karijes kod beba može izazvati zarazu ili apsces, što može prouzrokovati bol i oticanje. Pored toga, stalni zub se formira pravo na krajevima korijena prvih bebinih zuba, tako da svaka infekcija u bebinom zubu može oštetiti trajni zub. Kao dodatak četkanju, najvažniji način da smanjite vjerovatnoću da vaša beba dobijes karijes je da izbjegavate da je stavite u krevet sa bočicom sa vještačkim milijekom ili sokom ili da je dojite. To isključite tokom noći. Bakterije koje izazivaju karijes vole šećer i ugljene hidrate. Nakon što beba zaspi, ostajku slatki sokovi u njenim ustima, što pruža mogućnost da se razvije karijes – zaključila je Džil Laski.
Trebate zakazati prvi stomatološki pregled do treće godine
Pedijatri i stomatolozi preporučuju da vašu bebu vodite na prvi pregled zuba nakon što dobije prvi ili dok ne napuni godinu dana. Oko 60 odsto djece u svijetu ima problem sa propadanje zuba do pete godine. Nije neuobičajeno da bebe pokazuju znakove ranog propadanja. Prilikom prve posjete, stomatolog će uraditi pregled kako bi procijenio trenutnu opasnost od karijesa vaše bebe i razgovarao sa vama o tome šta možete da uradite da bi joj usta bila zdrava. Nakon prve posjete, vaša beba treba da obavlja stomatološki preglede svakih šest mjeseci ili kako je preporučio stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -