NaslovnaSavjetiSedacija u stomatologiji

Sedacija u stomatologiji

- Advertisement -

Sedacija u stomatologiji je obavezni postupak pri izvođenju kompleksnijih zahvata, kao što su hirurško vađenje zuba, parodontalna hirurgija, apikotomija, ugradnja implanata, sinus lift… Nije rijedak slučaj da se primjenjuje i u manje zahtjevnim procedurama, pa i za klasično saniranje karijesa kod pacijenata sa izraženom dentalnom fobijom.

Strah od zubara je veoma čest. Procjenjuje se da se nelagoda od stomatoloških intervencija javlja kod 75 odsto svjetske populacije. Srećom, ovaj problem ne ometa očuvanje oralnog zdravlja, zahvaljujući primjeni sedacije strah od zubara nestaje.

Foto: lumidentstudio.rs

Svjesna sedacija u stomatologiji
U stomatologiji se primjenjuje svjesna sedaciji, tj. analgosedacija. U pitanju je stanje smanjene svjesnosti koje dovodi do prijatne smirenosti tako da je pacijent potpuno opušten prilikom stomatološkog zahvata. Svjesna sedacija ne remeti rad srca i pluća. Zadržan je i normalni osjećaj dodira i govor, pa je moguće odgovarati na pitanja stomatologa.

Vrijeme trajanja je kratko, već 20-tak minuta nakon intervencije nestaje pospanost. Iako pruža minimalno smanjenje svijesti, ova vrsta sedacije ima brojne prednosti. Kako nema straha i pacijent je relaksiran, ne postoji nijedna prepreka za efikasno izvođenje tretmana. Samim tim se smanjuje i boravak u stomatološkoj ordinaciji, kao i nelagodnost poslije tretmana. Svjesna sedacija u stomatologiji može se izvesti na dva načina.

Foto: lumidentstudio.rs

Oralna sedacija u stomatologiji
U stomatologiji najčešće se primjenjuje oralna sedacija. Ona podrazumijeva primjenu lijekova za smirenja. Obično se sat vremena prije intervencije pacijentu daje Leksilijum, Bensedin, Bromazepam ili neki drugi sedativ. Potrebna doza lijekova određena je kilažom, godinama i dužinom trajanja intervencije. S obzirom da se ova vrsta sedacije uzima oralno nije potrebna priprema niti prisustvo anesteziologa. Uz nju je obavezna lokalna anestezija koja se koristi u stomatološkim zahvatima. Oralna sedacija u stomatologiji je pogodna za manje intervencije. Koristi se i kao psihološki instrument kod pacijenata koji imaju strah od zubara.

Intravenska sedacija prilikom stomatoloških zahvata
Intravensku sedaciju izvodi anesteziolog. Prije primjene neophodno je uzimanje anamneze kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje pacijenta. Na osnovu nje anesteziolog određuje količinu anestetičkih sredstava koja će opustiti pacijenta, pri čemu se doza može blago povećati u toku same intervencije, ako je potrebno. Sedacija se daje 15 minuta prije početka, a zatim stomatolog aplikuje lokalnu anesteziju.

Foto: lumidentstudio.rs

Intravenska analgosedacija je vrsta opšte anestezije, ali je zadržano polubudno stanje pacijenta. Na taj način omogućena je komunikacija sa njim. Ovakav vid sedacije se savjetuje kod većih hirurških intervencija, kao i za brušenje većeg broja zuba prilikom ugradnje vinira i izrade mostova. Putem intravenske sedacije pacijent dobija i antibiotike i lijekove protiv bolova, čime je isključena njihova upotreba po završetku procedure.

Da li svjesna sedacija može biti štetna?
Sedacija je u potpunosti bezbjedna metoda. Kod intravenske anesteziolog sve vrijeme vrši monitoring vitalnih funkcija, što pruža dodatnu sigurnost. S obzirom da nije štetna, nema ograničenja u pogledu učestalosti primjene, takođe ne postoji starosna granica za primjenu. Posebno je preporučljiva kod starijih pacijenata i djece sa posebnim potrebama, dok se kod trudnica ne smije koristiti, jer su lijekovi za smirenje zabranjeni u trudnoći.

Izvor: ordinacija Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -