NaslovnaSavjetiStručnjaci otkrili treba li zubni konac koristiti prije ili nakon pranja zuba

Stručnjaci otkrili treba li zubni konac koristiti prije ili nakon pranja zuba

- Advertisement -

Korišćenje zubnog konca bi trebalo biti svakodnevna navika, ali ako ćemo biti iskreni, većina nas to ne praktikuje. Otprilike jedna trećina odraslih osoba starijih od 30 godina kaže da svakodnevno koriste zubni konac, navodi “Journal of Periodontology”.

Naravno, prvi korak prema ispravljanju ove loše navike trebao bi biti taj da počnete koristiti zubni konac. Međutim, jeste li znali da je važno i kada to radite? Stručnjaci se slažu da je puno bolje koristiti ga prije pranja zuba.

Čestice hrane i bakterije stvaraju plak koji ostaje na zubima. Kada se te naslage nakupe na zubima, četkice ih više ne mogu potpuno ukloniti, pa se brzo pretvaraju u zubni kamenac, piše “Livestrong”.

Foto: freepik.com

Takođe, plak dovodi do stvaranja šupljina, koje se mogu pojaviti između zuba i gingivitisa, stanja koje može dovesti do bolesti desni. Koliko često bi trebalo zube da čistite zubnim koncem?

“Svi bi trebali koristiti zubni konac jednom dnevno, bilo ujutro ili prije spavanja”, kaže Liza Maksvel, direktorica “Dental Hygiene Programa” i klinički docent na Odjeljenju za biomedicinsku nauku i sveobuhvatnu njegu na Stomatološkom univerzitetu u Indijani.

Izvor: Index

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -