NaslovnaObavještenjaStomatitis - šta je, simptomi i uzroci

Stomatitis – šta je, simptomi i uzroci

- Advertisement -

Stomatitis predstavlja zapaljenje sluzokože usne duplje. Gotovo svaki čovjek na svietu se barem jednom u svom životu susretne sa ovim stomatološkim problemom. Stomatitis se može pojaviti u bilo kom uzrastu, podjednako je zastupljen i kod djece i kod odraslih.

Zbog čega se javlja stomatitis?
Razlozi za nastanak zapaljenja sluzokože usne duplje su brojni. Važno je naglasiti da može postojati više istovremenih uzročnika stomatitisa. Prije svega, stomatitis može biti posljedica određene traume ili povrede. To je čest slučaj prilikom nošenja fiksnih proteza koje nisu dobro prilagođene vašoj usnoj duplji.

Foto: dr-ast.rs

On se, takođe, može dogoditi i kao posl,edica ujeda unutrašnjosti obraza, jezika ili unutrašnjosti usta. Bakterijske i virusne infekcije (kao što je herpes), takođe, mogu dovesti do pojave zapaljenja usne duplje i njene sluzokože. Određeni lijekovi, kao i konzumiranje veoma toplih, odnosno vrućih napitaka ili hrane, takođe, može uzrokovati ovu veoma neugodnu pojavu. Žvakanje duvana, kao i pušenje još neki su od razloga za javljanje stomatitisa. Od presudne je važnosti znati uzrok pojave stomatitisa. Tek kada je on poznat može se krenuti sa liječenjem ovog stomatološkog problema.

Koje su najčešće vrste i simptomi stomatitisa?
Kako biste uspješno prepoznali simptome ovog oboljenja usne duplje, morate prije svega znati da postoji više vrsta stomatitisa. Jedan od najčešćih oblika stomatitisa je i herpes stomatitis, odnosno herpetični stomatitis. Ova vrste češće se javlja u dječijem uzrastu. Prije same promjene u usnoj duplji javljaju se simptomi kao što su malaksalost, povišena tjelesna temperatura, glavobolja i slično. Zatim se u usnoj duplji javlja crvenilo, crvene i otečene desni, krvarenje istih. Na kraju na jeziku ili na samoj sluzokoži javljaju se i bolni plikovi.

Foto: dr-ast.rs

Nije rijetka ni pojava sekundarne infekcije uzrokovane ovim virusom, kao što je pojava herpesa na usnama. Aftozni stomatitis ili stomatitis afta česta je pojava prilikom pada imuniteta, kao i usljed nedostatka vitamina B12, gvožđa, cinka ili drugih vitamina. Prvi simptomi su svrab i osjećaj peckanja u ustima. Kasnije dolazi i do pojave afti, odnosno “čireva“ u unutrašnjosti usne duplje. Važno je napomenuti da one nisu zarazne, ali se svakako mogu pojaviti ponovo, ukoliko imunitet ponovo opadne.

Nikotinski stomatitis se javlja kao direktna posljedica konzumiranja cigareta. Češće se viđa kod muškaraca starijeg uzrasta. Suvoća usne duplje i neprijatan zadah glavni su simptomi nikotinskog stomatitisa. Alergijski stomatitis se javlja kao posljedica kontakta usta odnosno usne duplje sa određenim alergenom, supstancom na koju je organizam preosjetljiv. Stomatitis se prema tome može podijeliti u više kategorija:
*heilitis – upala regije oko usana
*glositis – upala jezika
*gingivitis – upala desni
*faringitis – upala zadnjeg dijela usne duplje

Foto: dr-ast.rs

Kako se liječi zapaljenje usne duplje?
Liječenje stomatitisa zavisi od uzroka nastanka ovog oboljenja. Naprimjer, ukoliko je stomatitis nastao kao reakcija usne duplje na kontakt sa alergenom, vaš ljekar ili stomatolog uradiće niz analiza kako bi se otkrilo na koju supstancu ste alergični. Nakon analiza pristupiće se primjeni određenih lijekova ili druge terapije. Ukoliko je određena infekcija razlog pojave stomatitisa, radiće se na njenom saniranju. Po saniranju infekcije i sam stomatitis će se povući.

U slučaju da se radi o aftama, preporučuje se jačanje imuniteta suplementima vitamina koji nedostaju organizmu. Moguće je i korišćenje lokalnih tretmana. Kao lokalni tretmani koriste se kortikosteroidi, lokalni antibiotici i anestetici u vidu gelova ili krema. Dakle, liječenje stomatitisa apsolutno je individualno. Zavisi od osobe do osobe. Zato je važno na vrijeme se obratiti stomatologu kako bi se problem sanirao što prije.

Foto: news-medical.net

Da li postoji odgovarajuća prevencija stomatitisa?
Ukratko, odgovor je – da, naravno. Prevencija je ključna. Redovne posjete stomatologu od presudne su važnosti za prevenciju kako stomatitisa, tako i raznih drugih bolesti zuba i desni. Redovna i pravilna oralna higijena, takođe, su veoma značajne za prevenciju nastanka zapaljenja sluzokože usne duplje. Ona podrazumijeva redovno pranje zuba (najbolje mekšom četkicom), kao i ispiranje usta određenom antibakterijskom tečnošću. Još jedan faktor u prevenciji stomatitisa je, svakako, i zdrava i pravilna ishrana. Ona podrazumijeva izbalansiran unos makronutrijenata, ali i vitamina i minerala neophodnih za stvaranje imuniteta otpornog na bolesti.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -