NaslovnaSavjetiSavjeti stručnjaka: Dobra i loša hrana za zube

Savjeti stručnjaka: Dobra i loša hrana za zube

- Advertisement -

Dobar izbor hrane koju unosite u organizam ima izuzetno važnu ulogu u očivanju zdravlja vaših zuba. Hrana koju konzumiramo ujedno predstavlja i “pogonsko gorivo” za bakterije koje se nalaze u našem organizmu, što posebno ima značaj za usnu duplju i zube.

Zubne naslage ili plak su tanak sloj bakterija i ostalih materija koji prekrivaju površinu svih naših zuba. Kada on dođe u kontakt sa šećerom i skrobom iz hrane dolazi do stvaranja kiselina koje napadaju zube, a taj “napad” traje i do 20 minuta nakon obroka. Učestalost toga može oslabiti gleđ što samim tim dovodi do propadanja zuba, a uz to, naslage su krive za toksine koji imaju štetan uticaj na desni.

Koja se hrana preporučuje za dobro zdravlje zuba

U prvu grupu hrane koja je idealan izbor za dobro zdravlje zuba i usne duplje spadaju voće i povrće. Ove namirnice su bogate vlaknima, a imaju odličan učinak u čišćenju usta, te podstiču lučenje pljuvačke koja je uz standardnu oralnu higijenu najbolja odbrana od kvarenja zuba i bolnih desni. Dvadesetak minuta posle jela pljuvačka počinje da neutrališe djelovanje kiselina, a u njoj se nalaze tragovi kalcijuma i fosfata, što dovodi do oporavka odnosa minerala na području zuba.

U drugu grupu preporučljivih namirnica spadaju sir, mleko, “lajt” jogurt i ostali mliječni proizvodi. Posebno sir podstiče lučenje pljuvačke, a ostale mliječne namirnice su bogate kalcijumom i fosfatom. Zeleni i crni čaj sadrže polifenole koji stupaju u interakciju s naslagama na zubima. Te supstance ili ubijaju ili redukuju broj bakterija, pa samim tim sprečavaju njihovo širenje u ustima. Još jedno odlično sredstvo koje podstiče lučenje pljuvačke i koje uklanja ostatke hrane sa zube su žvakaće gume bez šećera. Takođe, preporučuje se koriščenje sladića, jer sastojci iz ove biljke, prema istraživanju Instituta u Kaliforniji, sprečavaju rast bakterije Streptococcus mutans, koji je glavni uzročnik stvaranja zubnog plaka. Važno je jesti i namirnice koje sadrže fluor, a to su voda, supe, morska hrana, žitarice, pahuljice…

Važno je napomenuti da nije važna količina nezdrave hrane koju jedete već koliko dugo se ona zadržava u ustima. Drugim rijhečima, što češće jedete hranu štetnu za zube bez obzira na količinu, tim gore. Zubima će više naštetiti jedan slatkiš kojeg jedete pola sata nego deset istih takvih slatkiša ako ih pojedete odmah.

Koju hranu izbjegavati za dobro zdravlje zuba

Slatkiši su na prvom mjestu liste nepoželjnih namirnica za dobro zdravlje zuba, posebno oni koji se lijepe za zube. Ako ih ipak jedete, jedite one koji brzo prolaze kroz usta. Lizalice, karamele izbegavajte. Kockica čokolade prije će napustiti usnu duplju nego bombona. Hranu bogatu skrobom takođe bi trebalo izbjegavati. Skrob je složeni ugljenohidrat koji se jako dugo zadržava u ustima. Hleb ili čips često ostaju među zubima, a to nije dobro. Gazirana pića i sokovi sadrže mnogo šećera kao i fosfornu i limunsku kiselinu koje nagrizaju gleđ. Pića za sportiste, energetska pića, zašećerena limunada i neke vrste čajeva su takođe loš izbor, kao i pića i hrana koji isušuju usta – alkohol, lekovi… Limun je u redu pojesti, ali lizati ili sisati kriške nije dobro jer kiselina nagriza gleđ.

Savjeti

  • Šećerne namirnice jedite uz čitav obrok. Pljuvačka koja se pritom stvara neutralisaće kiseline.
  • Nemojte prečesto jesti između glavnih obroka da vam zubi budu što duže čisti.
  • Pijte puno vode.
  • Perite zube dva puta na dan i koristite zubni konac.
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -