NaslovnaIntervjuIntervju – Lukas Pechman, Commercial Leader Dentsply Sirona: Najveći dio inovacija i...

Intervju – Lukas Pechman, Commercial Leader Dentsply Sirona: Najveći dio inovacija i poboljšanja je na polju softvera

- Advertisement -

– Mi vjerujemo da ovaj region i njegovo tržište imaju mnogo veći potencijal koji tek treba otkriti – kazao je u intervjuu za naš portal Lukas Pechman, Commercial Leader Dentsply Sirone za region bivše Jugoslavije i Albanije.

U nastavku intervjua pročitajte kako Dentsply Sirona planira nastavak investiranja u tržište regiona, ali i o novitetima koji nas očekuju kada je riječ o proizvodima ove kompanije.

Recite nam na početku, gospodine Pechman, kako bi ste Vi predstavili Dentsply Sironu?

Našu kompaniju nije potrebno posebno predstavljati, ali ono što je važno reći je da su se prije oko dvije godine velike dentalne kompanije Dentsply i Sirona udružile i prepoznale mogućnosti sinergičkog djelovanja na tržištu. Na taj način postali smo lider u proizvodnji i distribuciji profesionalnih stomatoloških i zubotehničkih proizvoda i materijala.

Koliko Dentsply Sirona ulaže u ovaj region, odnosno koliko je on zanimljiv za ovu kompaniju? Ovo pitam zbog sve većeg prisustva „velikih igrača“ koji fokus tržišta sa Zapada sele na prostor istočne Evrope.

Kada je riječ o ovom regionu istakao bih da je on u fokusu djelovanja naše mreže i  stoga smo 2013. godine dodatno investirali u region bivše Jugoslavije i Albanije i otvorili novi izložbeni prostor u Zagrebu. Riječ je o velikom centru koji, takoreći, osplužuje cijeli region. U njemu, zajedno samnom, radi tim od osam ljudi i predstavljamo jednu veliku i jaku podršku kako distributerima naših proizvoda, tako i krajnjim korisnicima naših proizvoda sa ovog područja.

Kada već govorimo o fokusu kompanije, koja je to tačka u kojoj Dentsply Sirona sada sabira svoje djelovanje? Da li je to polje inovacije, proizvodnje, prodaje…?

Dentsply Sirona najveći dio svojih potencijala centrira ka istraživanju i razvoju. Trenutno smo fokusirani na razvijanje inovativnih materijala i tehnologija. U tom smislu, naš vodeći proizvod i naša vodeća tehnologija su CAD/CAM sistemi, kako za laboratorije, tako i za ordinacije. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni 3D rendgen tehnologiju koja ide ruku pod ruku sa CAD/CAMom. Dakle, lako je zaključiti da je primarno polje naše zainteresovanosti digitalizacija.

Sa druge strane, nove tehnologije zahtijevaju i nove materijale, pa tako radimo i na razvoju najboljih materijala koji će stomatolozima i zubnim tehničarima osigurati kontinuiran kvalitetan rad sa najboljim rezultatima, odnosno pružanje najkvalitetnijih usluga pacijentima. U te materijale svakako spadaju kompoziti i materijali za rad u CAD/CAM sistemima.

Da se vratimo na izložbeni prostor u Zagrebu. Na koji način njegovo postojanje može doprinijeti razvoju tržišta ovog regiona?

Mi vjerujemo da ovaj region i njegovo tržište imaju mnogo veći potencijal koji tek treba otkriti. Postoje neki proizvodi koji do sada nisu predstavljeni na pravi način, a ni krajnji korisnici nemaju direktan pristup zbog karaktersitka tržišne utakmice u regioinu. Tu, da tako kažemo, tim iz zagrebačkog showrooma dobija priliku da se pokaže. Mi radimo tako da obezbijedimo bolju snabdjevenost i budemo podrška distributerima. Takođe, radimo na mijenjenju distributerske mreže pa za neke proizvode otvaramo nove distributere i radimo na daljem razvoju tražišta.

S obzirom da je Sirona svijetu dala CAD/CAM, da li u budućnosti možemo očekivati neki novi proboj na tržištu?

Naš razvoj, kao što sam već kazao, teče bez zaustavljanja, pa smo u međuvremenu razvili intraoralne skenere. Već nekoliko godina prisutan je Omnicam koji je tehnološki savršen, pa sada radimo na razvoju njegovog softvera. Dakle, najveći dio inovacija i poboljšanja planiran je na polju softvera.

Još jedan novitet je mogućnost eksportovanja CEREC fajlova u .stl formatu, pa se ti podaci mogu koristiti u drugim uređajima poput 3D štampača i milling mašina koje nisu iz CEREC sistema.

Na kraju, recite nam kako iz Vašeg iskustva vidite budućnost stomatologije i zubne tehnike?

Trenutno sve ide ka tome da se zatvori krug digitalizacije i budućnost je sigurno u tome. Međutim, sigurno će trebati još vremena za razvoj tih tehnologija jer još postoje neke stvari koje ni jedan aparat ili sistem ne može bolje izraditi od čovjeka. Ali nadamo se da će razvoj teći brzinom koja će nam u bliskoj budućnosti osigurati zatvaranje kruga.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -